Desi a fost prezentã, la Universitatea Petrosani, la Conferinta si lansarea de carte ale dr. Cãlin Georgescu, expert international în dezvoltare durabilã – care a salvat multe tãri, director al unui Institut de profil ONU – „fruncea” politicii hunedorene si implicit din Valea Jiului a tãcut mâlc si nici o fotografie nu a apãrut pe profilurile lor de socializare, asa cum se întâmplã cu bãile de multime în precampania electoralã. Prea îi desfiintezã expertul, iar solutiile sale pentru salvarea României le-ar distruge lumea „competentelor false”, ar desfiinta cârdãsia cu marile si lacomele corporatii care ne pustiesc tara si ar rade interesele de grup care o secãtuiesc. Nu a rãzbãtut nici în presã mesajul expertului, ci doar ca un banal eveniment.
La Conferinta sustinutã de dr. Cãlin Georgescu si lansarea de carte „Cumpãna României”, care a avut loc la Universitatea Petrosani, sâmbãta trecutã, au participat „fruncea” politicii hunedorene si a Vãii Jiului, pe lângã lideri de organizatii locale, profesori universitari, cetãteni de diverse profesii, tineri si chiar liceeni care auziserã de îndrãznetul proiect de tarã al expertului international în dezvoltare durabilã.
N-am vãzut, auzit nici o pãrere a respectivilor mari politicieni – senator, presedinte al Consiliului Judetean, deputat, primari etc., exceptând doi lideri tineri si asta pentru cã dr. Cãlin Georgescu nu face politicã si criticã, cu argumente solide, modul de lucru al acestora, felul cum manipuleazã românii, cã fac jocurile marilor corporatii astfel fãcând proriul joc în detrimentul tãrii si al românilor.
Cãlin Georgescu a fost „alungat” din România în 2013, desi a dat solutii pentru dezvoltarea României, a promovat atât cât a putut proiectul de tarã, dar nici un guvern nu l-a folosit, pe el si ideile sale, din acelasi motiv: nu servea intereselor de grup, dimpotrivã le cerea responsabilitate, profesionalism si moralitate, chiar onoare si iubire de tarã. Ca urmare, l-au luat alte organisme internationale, alte tãri îi folosesc ideile, care sunt aplicate sub directa sa îndrumare si respectivele tãri si zone s-au salvat din crize, au iesit din momente de colaps care pãreau cã sunt de nedepãsit. Un exemplu elocvent fiind Finlanda…
Dr. Cãlin Georgescu este director al Institutului ONU pentru Indicele Global al Sustenabilitãtii de la Geneva si membru al Clubului de la Roma International, dupã ce a fost presedinte al acestuia pe Europa, la Centrul European de Cercetare.
În România a lucrat mult, tocmai pentru a gãsi cele mai viabile solutii si a decretat cã tara poate înflori pentru cã are cu ce si cu cine, cu conditia ca românii, în general, sã stie ce doresc si sã învete sã se pretuiascã si mai ales sã stie ce vor de la viatã fãrã a lãsa pe altii sã le spunã cine sunt ca natie, sã le spunã altii ce e mai bine pentru ei. Astfel a fost coordonator al proiectului Guvernului României de Strategie Nationalã pentru Dezvoltare Durabilã în anii 1999 si 2008, a fost director al Centrului National pentru Dezvoltare Durabilã Bucuresti, dar cine sã-i aplice solutiile, cine sã-i spunã „ai idei, aplicã-le”? Dimpotrivã, a fost atacat, s-a încercat denigrarea, mânjirea lui pentru cã atingea mari interese, ca urmare ni l-au luat altii.
Fiind un îndârjit opozant al marilor corporatii care urmãresc profitul cu orice pret pustiind totul în urma lor, Cãlin Georgescu a subliniat obsesiv, la conferinta de la Petrosani, cã lãcomia corporatiilor, a politicienilor care le sustin, este mult, mult mai periculoasã decât industrializarea fãcutã responsabil. A fãcut în mod repetat apel la omul de rând, la tineri sã nu se mai lase manipulati în sensul cã strãinii, FMI, BM etc., stiu mai bine decât ei cine sunt si ce nevoi au, sã nu-i mai lase sã le hotãrascã în locul lor soarta, iar acest lucru se poate face prin educatie, prin atitudine, prin liberatea bine înteleasã.
Cãlin Georgescu a fãcut apel aproape disperat la tineri si la cei ce-i formeazã – familia si învãtãmâmtul prin dascãlii lor spunând cã orice copil se naste un geniu, dar depinde ce facem cu el ulterior. Un tânãr nu este o gãleatã pe care o umpli cu informatiile pe care le consideri tu, sistem, ca fiindu-i necesare. Educatia trebuie fãcutã cu bucurie, se face cu viatã, sã aprindã acel foc interior al tinerilor, arta educatiei fiind vocatie care sã formeze caractere.
Japonia aplicã în educatia tinerilor o lege româneascã, legea Spiru Haret
În acest sens a dat un exemplu care, la propriu, a surprins sala aproape plinã a Aulei universitare. O delegatie de cercetãtori în dezvoltare au plecat în Tara Soarelui Rãsare – Japonia pentru a vedea cum reusesc ei sã exceleze în toate domeniile – economic, social, civic, relatii internationale etc. – desi resursele naturale nu sunt prea generoase cu ei. Greu, dar pânã la urmã japonezii au dezvãluit „secretul”: aplicãm legea voastrã româneascã, a lui Spiru Haret. „În prima linie, el (învãtãmâmtul –n.n.) trebuie sã formeze buni cetãteni. În a doua linie, el trebuie sã procure tuturor tinerilor fondul de cunostinte care este indispensabil oricãrui om în viatã, fãrã osebire de treaptã socialã […]. În fine, el mai trebuie sã formeze contingente pentru toate carierele cari sunt necesare pentru viata completã si armonicã a statului […] Învãtãmântul, ca sã fie desãvârsit, trebuie sã se îngrijeascã nu numai a cultiva spiritul, înavutindu-l cu cunostinte multe, dar a cultiva si inima, a forma caracterul, a face, în fine, ceea ce se numeste educatiunea tinerimei.” – spunea Spiru Haret cel cãruia îi datorãm toate formele de învãtãmânt de astãzi, dar care, în România, s-au golit de continut în timp, iar japonezii o respectã cu strictete îmbunãtãtind-o.
Dupã ce a prezentat proiectul salvãrii României, pe fiecare domeniu, cu solutii simple dar eficiente, cu resurse proprii, dupã ce a fãcut apeluri repetate la oameni pentru a se evalua corect si a nu lãsa pe altii sã decidã pentru ei, dând exemple de specialisti întâlniti în lume care s-au format la Petrosani si Bucuresti, primele facultãti tehnice care au creat parte a României, dr. Cãlin Gerogescu a invitat audienta sã-i adreseze întrebãri.
“Cei ce vor puterea, din interese meschine nu o sã-l numeascã niciodatã”
Si pentru cã aveam o misiune ca ziarist al Cronicii Vãii Jiului – fiind rugatã pe retele de socializare de cei ce nu au putut participa la conferintã –, sã-i pun o întrebare care sã cuprindã ceea ce doresc ei, cei din Valea Jiului, am fãcut-o. Una dintre dorinte a fost: “Ce bine ar fi sã-l întrebi tu, cã esti de meserie, si poate îi spui cã multi “ne-am trezit”, cã nu mai acceptãm sã fim manipulati si cã asteptãm doar un lider de talia lui… Cei ce vor puterea, din interese meschine nu o sã-l numeascã niciodatã. Asteptãm mai mult de la asemenea oameni, nu numai sfaturi sau pãreri pertinente”… – Gabriela Nãdãsan, Petrosani.
I-am adresat întrebarea expertului Cãlin Georgescu… “Ceea ce fac si acum este dovada implicãrii mele, am venit cu solutii si mã ofer sã cãlãuzesc poporul român pentru a iesi din aceastã situatie în care ne aflãm pentru cã dacã nu o facem acum, s-ar putea ca data viitoare sã fie prea târziu… Se poate face, existã cu ce si cu cine, dar dacã tu nu vrei sã-ti schimbi viata, sã avem un ideal comun, eu nu pot ajuta. Transformându-vã, sunt gata s-o fac. Trebuie tratatã cauza, nu simptomele. Repet: sunt gata s-o fac. Solutii existã, restul sunt amãnunte!” – a rãspuns dr. Cãlin Georgescu. Acesta a mai precizat cã existã partide dirijate de marile corporatii si cã nu-l intereseazã din partea lor nici un fel de altã “poveste” cum e cu tara, precizând “eu stiu un singur lucru: pe aici nu se trece, trebuie dãrâmat zidul competetelor false!”
Multi dintre cei aflati în Aula Universitãtii Petrosani nu au înteles mesajul pentru cã se asteptau sã le dea “murã-n gurã” cum s-o facã, multi au înteles si nu le-a convenit, altii au stiut la ce se referã, ce trebuie fãcut, dar au tãcut pentru cã nu este usor. Presa n-a zis nici pâs, nu a promovat un asemenea proiect “periculos” care ar zdruncina societatea prost croitã, de acum. Vorba lui Cãlin Georgescu, atunci când a urcat la microfon si a vãzut sala aproape plinã: sunteti multi curajosi care ati venit aici… Evenimentul a fost organizat de directorul Mondo TV, Ionut Drãgotesc în colaborare cu Universitatea Petrosani.
Ileana Firtulescu
Foto: Ionut Drãgotesc