Nu prea vrea lumea sã se mai bage în politicã, ori nu mai cred în promisiuni si campaniile electorale. Este un adevãr care rãzbate dincolo de mitingurile mai mult sau mai putin reusite de cãtre politicienii vremii. Eu cu cine votez? Pare a fi cea mai frecventã întrebare si lumea se împarte între cei care au crescut salarii si pensii si cei care le-au tãiat. Dar, dincolo de aceste adevãruri istorice deja, oamenii simpli abia dacã stiu exact cam ce se va întâmpla în 26 mai.
„Sunt europarlamentare si referendumul. E mai linistitã campania acum. Îi stiu pe cei de pe afise, dar nu prea mai conteazã ei”, a spus un localnic din Petrosani.
„Ce sã vã spun? Lipseste foarte mult încrederea în partide. Toate partidele se zbat, dar nu fac ce promit si de aia pierd. Îl stiu pe Tãriceanu, pe Bãsescu, pe Iohannis, iar dupã mine cel mai bun ar fi Bãsescu. E umblat, cunoaste toate chestiile si eu pe el îl sustin”, sustine un alt localnic.
”Tot stiu ce se petrece. Europarlamentarele sunt acum si referendumul lui Iohannis. Îi stiu pe cei care mã intereseazã pe mine. Nu prea e eficientã campania. E balamuc. Asa ceva nu a exista în istoria României. Unde ati mai vãzut sã fie atacati oamenii pe stradã? E balamuc în campania electoralã”, a spus un alt bãrbat interesat de politicã, pentru cã prea putini mai vor sã se implice, chiar si prin simpla vizionare a unui panou electoral.
Câteva bannere electorale si câte un loc amenajat cu afise rupte si pricãjite este tot ce înseamnã acum campania pentru Parlamentul European. Si, nu ar fi de uitat cã oamenii care ajung acum în acest for legislativ european, vor sta acolo ani buni si, la final, vor beneficia de pensii speciale.
Eurodeputatii încaseazã o indemnizatie lunarã netã de la Parlamentul European de aproximativ 7.000 euro.
Ei mai primesc în jur de 25.000 de euro pentru plata salariilor colaboratorilor. De asemenea, la împlinirea vârstei de 63 de ani, euroalesii primesc si pensie din bugetul institutiei. Salariul brut lunar al unui europarlamentar, conform Statului unic, este de 8.757 euro pe lunã, achitat din bugetul Parlamentului European, potrivit datelor prezentate pe site-ul institutiei. Toti eurodeputatii plãtesc un impozit comunitar si contributii la fondul de asigurãri sociale, astfel acestora le rãmâne lunar un salariu net de 6,824 euro.
Euroalesii au dreptul la pensie pentru limitã de vârstã începând cu vârsta de 63 de ani. Pensia reprezintã 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fãrã a depãsi însã 70% în total. Pensiile sunt plãtite din Uniunii Europene. Alegerile europarlamentare se vor desfãsura în 26 mai 2019. Deputatii europeni sunt alesi o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007. Componenta PE a fost schimbatã de Brexit, motiv pentru care România va avea un mandat în plus, urmând sã avem 33 de eurodeputati din cei 705 de euroalesi.
Diana Mitrache