De doi ani, componentele unor avioane prabusite in urma cu zeci de ani in masivul Parang asteapta sa fie recuperate si transportate la poalele muntelui. Salvamontistii din Parang au reperat, in 2010, epavele unor avioane militare, unul dintre ele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
La vremea respectiva, salvamontistii, impreuna cu trei muzeografi, au descoperit bucati ale epavei unui avion militar prabusit in urma cu 47 de ani. Avionul efectua un zbor secret intre Craiova si Timisoara, in iarna anului 1965.
La bord se afla un echipaj militar format din 5 ofiteri, iar aeronava a fost surprinsa de o furtuna deasupra varfului Parang.
Pilotul a incercat sa aterizeze fortat pentru a scoate aparatul din furtuna, dar singurul sansa era sa se intoarca spre Petrosani unde gasea un platou care sa-i permita aterizarea. Nu a mai apucat si s-a izbit de un versant, iar impactul a fost atat de puternic incat a antrenat o avalansa care l-a inghitit pentru mai bine de doua luni.
Tot in anul 2010 a mai fost descoperita inca o epava. Este vorba despre un avion de vanatoare nemtesc, care a cazut in apropiere de Lacul Rosiile in
timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pana acum, singurele care au ajuns la baza versantului au fost unele componente care puteau fi coborate din varful muntelui.
Acestea au fost recuperate cu sprijinul salvamontistilor din Petrosani in ideea ca vor putea ajunge exponate la muzeu.
Restul partilor componente au fost stranse intr-un singur loc,
de unde sa poata fi preluate cu un elicopter, dar acest lucru nu s-a intamplat mici pana acum.
„Epavele avioanelor sunt si acum in munte, nu pot fi transportate pe brate chiar daca noi
ne-am dori. Sunt intr-o zona greu accesibila si doar cu un elicopter ar putea fi aduse de acolo. Cand vor fi coborate nu stiu sa va spun”, a declarat Dumitru Barlida, sef Salvamont Petrosani.
Carmen Cosman