R omânia ocupă un loc la coada clasamentului țărilor care produc energie pe cărbune, fie el lignit sau huilă. Ne clasăm pe locul 12, în timp ce în top sunt Germania sau Polonia. Iar previziunile pentru acest an sunt dezamăgitoare.

Dintre țările UE, Germania, Polonia și Cehia au cele mai mari producții de energie electrică pe bază de cărbune cu ponderi procentuale ridicate de 30%, în cazul Germaniei, 75,5 % în cazul Poloniei și 38 % în Cehia, așa cum afirmă analiștii de la Pagina de Energie.
Cum s-a ajuns aici, ne spun specialiștii, pentru că energia din cărbuni este undeva la 14 – 16 % din total, pe primul loc fiind energia hidro sau cea eoliană.
„Cărbunele este, de regulă exploatat politic și, din păcate, trebuie să remarc că, cel puțin în România ultimilor 25-30 de ani nu s-a făcut nimic în a se proteja ca resursă. Dimpotrivă, s-a exploatat doar politic și rezultatul este că energie pe cărbune este practic dispărută, cel puțin pe partea de huilă”, a spus Michael Melczer, fost consilier în Ministerul Energiei.

În Valea Jiului, cel mai bine s-a văzut asta când nu s-a mai investit în minerit, dar nici în altceva, ca alternativă, iar termocentrala Mintia este prima care a fost închisă.
„Dacă la momentul la care eu părăseam CEH, moment la care existau fonduri pentru a începe reconversia la un grup la Mintia, aceste fonduri erau folosite, Mintia astăzi, nu era închisă. Paroșeniul, din păcate, este pe urma Mintiei și, ținând cont de producția de cărbune în continuă scădere și fără niciun viitor, care se datorează celor de aici”, a explicat Michael Melczer, cândva director la CEH.
Principalii producători de enregie din huilă rămân și în acest an Germania, Polonia și Cehia. Polonia cu 54,4 milioane de tone de huilă, din care 32,8 milioae de tone se folosesc pentru  producerea energiei electrice.
Iar Cehia cu 2,1 milioane de tone, din care 1,3 milioane de tone pentru producerea energiei electrice.
Diana Mitrache