Modul de reorganizare a activitãtii la CEH a fãcut mari diferente între energeticieni si mineri si dacã ultimii au rãmas fãrã masa caldã la intrarea în sut, energeticienii încã o primesc.
Asta spun acum sindicalistii, care aratã spre energeticieni, care, nu numai cã primesc de mâncare caldã, dar plãtesc si cheltuielile firmei de catering, în timp ce în Valea Jiului femeile vãduve angajate la cantine, au rãmas pe drumuri.
La Complexul Energetic Hunedoara este un adevãrat paradox legat de modul cum administratia face eficientizarea activitãtii. De când a fost denuntat Contractul Colectiv de Muncã, minerii nu au mai primit masa caldã la intrarea în sut. Totul s-a repercutat si asupra angajatelor de la bucãtãrie, în mare parte, vãduve ale minerilor morti în diverse explozii la minã, iar asta, în timp ce energeticienii au si acum o masã caldã zilnic. „Este o discriminare care se produce de foarte mult timp. Dacã pânã la data când a fost denuntat CCM, salariatii din subteran, în procent de 100%, aveau asiguratã o masã caldã la intrarea în sut, salariatii de la suprafatã din sectorul minier, sau cei care aveau procent de suprafatã, nu aveau acest beneficiu. În schimb, la termocentrale functioneazã douã cantine, care, nu au o bazã legalã prin care sã asigure acest serviciu, ca obligatie a angajatorului. Sunt cantine care functioneazã cu subventie de la CEH, pentru cã personalul este angajat la CEH, energia electricã si termicã nu o plãteste nimeni, avizzele pentru functionarea cantinelor se achitã tot din MegaWatt-ul pe care îl vindem noi”, a spuss Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele din CEH.
Minerii îsi renegociazã acum Contractul Colectiv de Muncã si sindicalistii sperã sã obtinã din nou masa caldã pentru cei care coboarã în subteran. Sau cel putin sperã sã nu se mai facã discriminãri între angajatii aceleiasi entitãti economice pe viitor, dacã tot se vorbeste despre egalitate si eficientizare.
Diana Mitrache