Emil Bercea: “Dacã eram membru al Guvernului, opream de multã vreme investitiile inutile din Valea Jiului!”

Un material publicat în sãptãmânalul Afaceri în Valea Jiului a creat ieri mare vâlvã, datoritã abordãrii realitãtilor Vãii Jiului prin ochii unui important om de afaceri din zonã. Datoritã interesului crescut manifestat de opinia publicã, cotidianul Cronica Vãii Jiului a decis sã preia articolul integral datoritã subiectului extrem de interesant.

 “În prag de alegeri, adevãrata Vale a Jiului este una tristã, în care oamenii de rând se confruntã cu sãrãcia si lipsurile de tot felul. Lipsa locurilor de muncã, lipsa banilor, lipsa intersului real al autoritãtilor pentru problemele cetãtenilor sunt tot atâtea evidente ale unui început de campanie electoralã în care promisiunile curg pe bandã rulantã mai ceva decât cãrbunele în vagoneti.”

EMIL BERCEA – Investitor privat din Valea Jiului

Tabloul candidatilor propusi pentru functiile de deputati si senatori de partidele si aliantele politice din Valea Jiului este privit cu scepticism de o bunã parte a electoratului din Valea Jiului, dar si de diversi formatori de opinie.

Spre exemplu, omul de afaceri Emil Bercea, unul dintre cei mai prolifici investitori locali, este de pãrere cã, pentru prima datã în ultimii 20 de ani este aproape imposibil sã poti rosti numele vreunuia dintre candidati ca fiind o solutie de încredere pentru alegãtorii din Valea Jiului.

„Practic, din toatã lista de 5 propuneri pentru Senat si alte 10 pentru Camera Deputatilor, nu ai de unde alege. Fiecare dintre numele candidatilor prezintã vulnerabilitãti suficiente ca noi, alegãtorii, sã ne putem declara dezamãgiti încã înainte de startul campaniilor electorale. Nu stiu ce ar putea sã ne mai promitã în campania electoralã acesti oameni care, fiecare într-un fel sau altul, au dezamãgit cetãtenii acestei zone, în asa fel încât sã ne mai convingã de faptul cã ne pot reprezenta cu cinste, cu interes si cu succes în Parlament”, spune Emil Bercea.

Acesta este de pãrere cã pânã si programele electorale ale acestora, nu sunt altceva decât o însiruire de vorbe fãrã noimã si, pentru cunoscãtori, doar epatarea propriilor interese ale candidatilor si ale grupurilor care-i sustin.

Omul de afaceri din Petrosani este de pãrere cã vinovati de perceptia generalã a oamenilor asupra clasei politice, a politicienilor nu sunt doar acestia, ci si liderii politici locali si liderii autoritãtilor publice locale, care nu au reusit sã schimbe imaginea Vãii Jiului, în ciuda faptului cã, în ultimii ani, aici au fost investiti bani mai mult decât în ultimii 20 de ani la un loc.

„Eu mã întreb ce au fãcut parlamentarii si politicienii nostri împreunã cu primarii si consilierii nostri, în ultimii ani, pentru oamenii simpli. Realitatea este cã oamenii nu au locuri de muncã, nu au venituri, trãiesc la mila publicã sau din diverse expediente, nu au o perspectivã, nu au un viitor.

Realitatea este cã investitorii locali si micii antreprenori au fost sufocati de multinationalele care au deschis supermarketuri, falimentând micii comercianti locali. Câti investitori seriosi au venit însã în Valea Jiului, în ultimii 20 de ani, din afarã ? Niciunul ! Realitatea este cã oamenii plãtesc acum produse foarte scumpe în magazine, plãtesc apã foarte scumpã sau nu au cãldurã în case desi Valea Jiului se aflã pe cea mai mare rezervã de cãrbune din România.

Spre exemplu, în zona Livezeni, mai bine de 30 de societãti comerciale ne-am adresat societãtii de termoficare din Petrosani pentru a solicita racordarea la sistemul centralizat de termoficare, dar cererea noastrã a rãmas fãrã rãspuns, probabil pentru cã noi nu aducem suficiente voturi ca sã fim bãgati în seamã de autoritãtile competente în acest domeniu.

În tot acest timp, oamenii politici, laolaltã cu administratiile locale, se laudã cu investitiile uriase fãcute în orasele Vãii Jiului si, mai nou, se plâng, cã Guvernul actual a dispus stoparea acestora. Realitatea este cã, împreunã cu grupurile de interese care au pus mâna pe zecile de milioane de euro care au fost alocati Vãii Jiului, autoritãtile locale nu au reusit decât sã-si batã joc de banul public, acceptând, de dragul cine stie cãror interese politice, sã se facã lucrãri scumpe si de proastã calitate”, spune Emil Bercea.

Spre exemplu, Bercea spune cã este inadmisibil ca, dupã ce s-au cheltuit sute de milioane de lei, în centrul unui oras din Valea Jiului, noroiul sã colcãie printre pavelele de granit sau, dupã cheltuirea altor sute de milioane de lei, într-un alt centru de oras al Vãii Jiului, acesta sã fie loc de agrement pentru câini si ciori.

„Adevãrul este cã ne lãudãm cã am vopsit scolile, dar nu spunem cã, în acelasi timp, s-au distrus uzinele. Ne lãudãm cã am pus borduri si pavele dar nu spunem cã, în acelasi timp, s-au închis fabricile. Ne lãudãm cã facem turism, dar nu suntem în stare sã deschidem o banalã fabricã de îmbuteliat apã mineralã. Ne lãudãm cã facem drumuri, dar între timp am distrus calea feratã. Ne lãudãm cã facem fel de fel de cursuri de calificare si recalificare de 3 luni, dar absolventii acestora nu se aleg decât cu o diplomã care nu le garanteazã accesul la un loc de muncã.”

Fatã de aceastã realitate, Bercea spune cã Guvernul actual a fãcut foarte bine cã a stopat ceea ce el considerã a fi nimic altceva decât un jaf al banului public, fãcut de unii si altii pentru câteva mii de afise electorale sau pentru a asigura familiilor lor un trai îndestulãtor.

Emil Bercea mai spune cã, desi vorbesc de fiecare datã în campaniile electorale despre sustinerea mediului privat autohton, în realitate nici primarii si nici parlamentarii nu au demonstrat un interes real în aceastã directie, ci dimpotrivã.

„Eu, personal, am realizat în ultimii ani, fãrã nici un fel de suport din partea vreunei institutii publice a statului, de la nivel local sau central, câteva investitii care au generat mai multe locuri de muncã decât au reusit sã o facã cei care si-au asumat obligatia de a conduce destinul oamenilor din Valea Jiului. ªi nimeni nu mi-a multumit pentru acest lucru, ba mai mult, autoritãtile au încercat sã-mi punã si piedici. Ori, eu cred cã nu cu firme care scot sute de miliarde de lei din Valea Jiului, se poate dezvolta economia acestei regiuni, ci cu investitorii locali. Doar cã onorabilii nostri politicieni si conducãtori îsi dau seama de acest adevãr doar o datã la 4 ani, pret de o lunã, atâta cât dureazã campania electoralã”, spune investitorul.

El spune cã viitorul acestei regiuni nu poate fi garantat decât prin sustinerea investitorilor locali, a micilor întreprinzãtori, a fermierilor si comerciantilor care trãiesc aici si care, în consecintã, nu au alt interes decât ca Valea Jiului sã se dezvolte si toti cei care vor sã munceascã sã o poatã face.

Emil Bercea este de pãrere cã alegerile din acest riscã sã fie o mare dezamãgire.

Atât pentru candidati – care se vor confrunta cu realitatea unui absolut justificat boicot al cetãtenilor, care nu vãd cu ochi buni niciunul dintre candidati – cât mai ales pentru locuitorii Vãii Jiului, pusi în fata perspectivei triste de a nu avea, nici în urmãtorii 4 ani, un punct de sprijin în cea mai importantã institutie democraticã a României: Parlamentul.

Tiberiu VINTAN

Advertisements

13 comentarii la „Emil Bercea: “Dacã eram membru al Guvernului, opream de multã vreme investitiile inutile din Valea Jiului!”

 • 13 noiembrie 2012 la 00:22
  Permalink

  Bai…prost,prost…da’ hotarat gagiu’ asta Emil.Cum o fi,adevar sau provocare?

 • 13 noiembrie 2012 la 07:40
  Permalink

  Emil Bercea – finul sare la gatul Monicai Ridzi – nasa. Cool!!!

 • 13 noiembrie 2012 la 08:49
  Permalink

  Emil Bercea era acum catva ani un mic patronas pana cand a inceput sa linga bani publici de la primarie,…,el a trecut criza financiara beat la volan,ca de justitia apara pe cei bogati.

 • 13 noiembrie 2012 la 09:10
  Permalink

  Un articol foarte bun, cam asta e realitatea. Dar, nu pot fi de acord ca nu se poate face mai mult. Eu zic domnule Bercea sa mergeti la Termocentrala Paroseni sa incercati racordarea la Termoficare. E interesul lor mai ales daca sunt 30 de societati ce doresc acest lucru. Si eu am vazut cursuri pentru ciobani in perioada cand oile nu au lapte, cursuri facute aiurea. E clar ca solutia este sprijinirea investitorilor si oamenilor de afaceri din zona. Dar pentru aceasta ar trebui ca functionarii sa renunte la a face situatii si consum de hartie prin birouri. Problemele locale sunt de COMPETENTA consilierilor locali. Aici trebuie insistat chiar daca calitate alesilor localo lasa de dorit. Cam mic spatiul de comment, felicitari domnului director Mitrache si domnului VINTAN.

 • 13 noiembrie 2012 la 11:18
  Permalink

  Ei chiar asa, niciun investitor serios nu a venit in valea Jiului? Doar cei locali sufocati de multinationale. Mai sa fie…

  Teoria inductiei matematice zice ca un exemplu la care nu se aplica regula ajunge sa dovedeasca ca regula este incorecta.

  DH SPORT S.A. / fabrica de biciclete cu patroni chinezi. Au pornit de la zero, au inchiriat o hala industriala si au ajuns la o productie de peste 1000 de biciclete pe zi pe care le-au vandut in toata tara si chiar si la export. Primaria nu i-a sustinut cand au vrut sa se extinda asa ca au preferat sa se mute la Deva. Se pune exemplul?

 • 13 noiembrie 2012 la 11:51
  Permalink

  Da,interesant articol,vorbeste mult si nu spune nimic.Ce se enumera ca investitie inutila nu are legatura cu guvernul,ci cu consiliul local si primarul din Petrosani.Cred ca se vrea o rafuiala a lui Berca cu Ritzi care sa nu fie pe fata e amestecat si guvernul.O dezamagire personala pentru Berca in ceea ce priveste alegerea parlamentarilor,nu se generalizeaza pentru toata Valea.Oamenii asa cum sunt in Vale ,nu au memorie scurta si vor stii foarte bine,pe cine sa aleaga.Opinia lui Berca in privinta alegerilor ,chiar nu ma intereseaza !

 • 13 noiembrie 2012 la 15:56
  Permalink

  Candva lucram sa fac afaceri cu PAL(mobila)intrun garaj situat deasupra strandului de pe Independentei,debitam la fostul strand cand ma rugam de baietii de la Expoforest sa -mi taie si mie PAL sa fac mobila si acum am ajuns mare Patron.Uneori e bine sa mai memorezi anumite etape din anii petrecuti in Vale si sa nu uiti niciodata de unde ai plecat…e greu dar nu se uita
  Nu trebuie criticata o clasa politica in detrimentul alteia –toti fac greeli mai mari sau mai mici,dar timpul le rezolva pe toate.

 • 13 noiembrie 2012 la 16:38
  Permalink

  „Cetatenii” te-ai intors de la proces de la Bucuresti si cum ai ajuns acasa ii dai in freza la finul Bercea care v-a dat mese gratis la greu si tie si la sotul tau domn primar?

 • 13 noiembrie 2012 la 19:33
  Permalink

  Ceva asemanator cu DHS , bravo domnu Sorin, au vrut sa faca cei de la CONTINENTAL dar in Vale nu sunt terenuri disponibile, nu exista infrastructura. Asta in anii cand Valea era zona defavorizata. Trebuie analizate toate zonele libere, terenuri in apropierea drumurilor si hale dezafectate, stabilit cine este proprietarul si apoi chemati investitori. De asemenea stabilita o zona si la Pasu Vulcan pentru doua trei cabane mari, un hotel ceva nu doar cabanute. Cabanutele nu sunt turism.
  Cateva din Straja sunt O.K, la Vulcan aproape nimic.

 • 13 noiembrie 2012 la 23:38
  Permalink

  se promite multe Daca nu se creaza locuri de munca , nu poate strainatate sa apsoarba toata forta de munca de la noi si in romania nu se promoveaza munca platita se promoveaza sclavia, tot felul de milionar de catron.

 • 18 noiembrie 2012 la 11:16
  Permalink

  chinezii au plecat pt ca schreter si cu ritzi le au cerut spaga

 • 18 noiembrie 2012 la 23:40
  Permalink

  O fi cumva posibil sa fie serect de familie reteta? Ca io sincer nu am idee cata faina ar trebui sa fie-n vailing.. Poate e vorba de fineturi de care te prinzi mai experimentat fiind. Dar eu Adi nu fac parte din cititorii de finete si subtilitate. Sunt o diletanta-ntr-ale bucatariei, si am nevoie de indicatii mai clare daca e sa fie vorba sa fac ce vad. N-as vrea sa zic ca munca-n bucatarie o aseaman cu lansarea de rachete catre Marte dar totusi.. cata faina ii trebe la cana aia de apa?! 🙂

 • 20 noiembrie 2012 la 21:11
  Permalink

  cetatenii si comerciantii vaii jiului nu sunt sustinuti cu nimic
  turism? care si cum? acei turisti care ar urca la munte unde ar putea oprii in centru pt cumparaturi? stiu ei cumva de parcariile din spatele blocurilor?se opresc la marcheturi pt ca de aceea avem atatea ,,si comerciantii care tin aceste spatii de peste 15 ani ce fac ? ei au facut doar investitii in spatii si atat iar acum stau si incearca sa achite darile la stat pt ca ei nu se pot juca cu statul ca acele mari firme.

Comentariile sunt închise.