În fiecare an pe 29 noiembrie, EM Livezeni este loc de aducere aminte a ortacilor care si-au pierdut viata în minele de cãrbune ale Vãii Jiului. În urmã cu 37 de ani zeci de ortaci îsi pierdeau viata în cea gravã explozie de metan înregistratã în minele din România.
În cifre reci, bilantul zilei de tristã amintire 29 noiembrie 1980 a fost urmãtorul: 53 de morti (38 de mineri si 15 militari în termen), 27 de rãniti (19 mineri si 8 soldati), 35 de vãduve si 75 de copii rãmasi orfani de tatã. De-a lungul anilor, comemorarea victimelor cãrbunelui a adunat tot mai putini dintre urmasii minerilor si militarilor decedati în 29 noiembrie 1980.
Astfel, în timp ce reprezentantii autoritãtilor locale si centrale au fost tot mai numerosi, la troita ridicatã în memoria celor 53 de mineri morti în explozia din anul 1980 au mai venit rudele a doar câtiva dintre acestia.
În ultimii 40 de ani, în minele din Valea Jiului, au fost înregistrate circa 30 de accidente colective grave de muncã. Cele mai dramatice dintre acestea, prin numãrul mare de decese înregistrate, s-au produs în anii 1972, 1980 si 1989, la exploatãrile miniere din Uricani, Livezeni si Vulcan.
Mina din vestul Vãii Jiului ocupã cea de-a doua pozitie într-un, de nimeni dorit, clasament al celor mai grave evenimente de muncã înregistrate dupã anul 1970. În data de 2 noiembrie 1972, la EM Uricani, în abatajul camerã din stratul 3, blocul III s-a produs o puternicã explozie de metan, în urma cãreia au fost accidentati 53 de mineri, 43 dintre acestia pierzându-si viata. Printre cauzele care au condus la producerea tragicului accident s-au numãrat: adoptarea unei metode de exploatare necorespunzãtoare, deficiente în aeraj, precum si „alte cauze organizatorice”. O nouã tragedie petrecutã în acest an, tot la EM Uricani, avea sã curme alte douã vieti.
EM Livezeni, cap de listã
Opt ani mai târziu, în data de 29 noiembrie 1980, de aceastã datã la EM Livezeni, s-a produs o nouã explozie de metan, numãrul minerilor care au suferit accidentãri fiind de 77, dintre care 53 au decedat. Cauzele care au stat la baza producerii tragicului accident colectiv de muncã au fost legate de unele deficiente în aeraj, întretinerea si exploatarea necorespunzãtoare a instalatiilor electromecanice si, bineînteles, „alte cauze organizatorice”. Sursa de producere a evenimentului de muncã a fost identificatã drept „o scânteie electricã produsã în urma sectionãrii unui cablu electric ca urmare a cãderii de roci”.
Anul 1989 a adus o nouã dramã în rândul familiilor de mineri din Valea Jiului. În data de 19 septembrie, la EM Vulcan, 39 de mineri au fost accidentati, 29 dintre ei pierzându-si vietile. Cauzele care au condus la explozia metanului au fost identificate ca: nerealizarea mãsurilor de combatere a acumulãrilor de metan si praf de cãrbune, utilizarea în subteran a unor aparate cu flacãrã deschisã fãrã luarea mãsurilor corespunzãtoare, defectiuni în aeraj, amplasarea gresitã a capetelor de detectie a metanului si, nelipsitele „alte cauze organizatorice”. Ca sursã generatoare a exploziei de metan a fost considerat arcul voltaic produs de aparatul electric de sudurã utilizat la amenajarea unui siloz.
Maximilian Gânju