Elevii hunedoreni sunt din ce în ce mai atrași de învățământul dual. Numărul elevilor care frecventează aceste cursuri a crescut în ultimii ani.
”Se observă o creștere a
interesului elevilor hunedoreni pentru învățământul profesional și dual cu 168,65% în perioada de referință 2019-2022. Evoluția participării elevilor la examenul de certificare nivel 3 este una ascendentă, chiar dacă în anul școlar 2021-2022 se remarcă o ușoară scădere raportată la anul școlar 2021 când aceasta a atins maximul (100% prezenți și certificați)”, arată ISJ Hunedoara.
În schimb, în anul școlar 2020-2021 participarea elevilor înscriși la examenul de certificare nivel 4 este cea mai mică față de perioada de referință, fiind de doar 71,66%.
Învățământul dual se desfășoară în baza unui contract de muncă încheiat între
operatorul economic și elev. Ordonanţa de urgenţă care a modificat Legea Educaţiei a creat un cadru legal pentru organizarea unui al treilea tip de învăţământ profesional. Se organizează după terminarea celor 10 clase
obligatorii, faţă de învăţământul profesional de doi sau trei ani, care se organizează la sfârşitul clasei a VIII-a, respectiv a IX-a. Organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalitățile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor
economici. Prin urmare, această formă de învăţământ profesional este complementară celor care funcţionează în prezent.
Monika BACIU