Singurul municipiu din Valea Jiului, unde scolile au întrerupt cursurile la temperaturile extreme au fost cele din Vulcan. Câteva unitãti de aici au trimis elevii în vacantã prelungitã, pentru cã sistemele de încãlzire nu au mai functionat normal.

Asta, pentru cã, la temperaturi mai joase de –15 C, pompele au dat rateuri, deoarece nimeni nu a luat în calcul si astfel de temperaturi, atunci când le-au achizitionat.

„Temperatura afarã a scãzut foarte mult, sub -15C, am ajuns si la -20C si pompele de cãldurã decupleazã sub aceastã temperaturã si trebuie sã fie cineva sã facã resetarea si sã se le recupleze”, a explicat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Santaj, sabotaj, inconstientã, incompetentã, sunt doar câteva supozitii  despre care vorbeste acum primarul din Vulcan, pentru cã instalatiile au rãmas nefunctionale.

„La scoala nr 5 am avut si o interventie în instalatii, pe care le-au distrus. Cineva a stiut ce fire sã taie si a ars computerul si pânã vom aduce o altã instalatie, aducem agentul termic de la termoficare la scoalã. Toatã sãptãmâna s-a lucrat la aceastã extindere a retelei”, a mai precizat Gheorghe Ile, care pânã acum nu a avut si termoficarea în acest loc.

Scolile din Vulcan au fost reabilitate termic si le-au fost montate sisteme de încãlzire performante, dupã cum afirmã edilii, însã, acestea au cãzut imediat ce au scãzut temperaturile. Explicatiile sunt plauzibile, însã, nu au tinut de cald elevilor, care abia în aceastã sãptãmânã s-au întors în clase.

1-1

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a adus la Vulcan nu mai putin de 230.500 de dolari, bani cu care au fost reabilitate termic unitãtile de învãtãmânt. Au fost anevlopate constructiile, au fost montate geamuri performante, ori centrale termice, care, însã, nu au functionat la -20 C, iar acum primarul a realizat cã, desi avea inclusiv o a doua optiune, cu panouri solare, montate prin 2012,  acestea erau acoperite cu zãpadã. Pompele de cãldurã au dat rateuri, iar termoficarea nu era cuplatã. Totul, pentru cã nimeni nu a stiut ce sã facã.

„Este în atentia noastrã sã  pregãtim meseriasi pentru aceste instalatii si sã avem permanent om acolo, ca sã poatã interveni la timp. Asta pentru cã, o datã cu decuplarea, timp de o orã, instalatia se rãceste si trebuie pânã la 4 ore sã aducem temperatura normalã. Sã nu umble fiecare cum doreste în instalatii”, a adãugat Ile.

Cu sau fãrã specialisti, instalatiile nu au functionat si reamintim cã, pentru felul în care a derulat proiectul de modernizare a Colegiului Tehnic Mihai Viteazul si pentru toate celelalte proiecte de reabilitare si modernizare a unitãtilor de învãtãmânt din municipiul Vulcan, administratia publicã vulcãneanã a fost, în aprilie 2016, premiatã la nivel national, în cadrul galei „Administratie la Înãltime 2015”. Premiul a fost acordat pentru Cel mai Bun Primar din Regiunea Vest.

De luni, scoala va fi reluatã si la Vulcan în toate unitãtile de învãtãmânt si primarul promite cã nu vor mai fi probleme la sistemele de încãlzire. Totodatã, însã, le atrage atentia profesorilor sã gestioneze mai eficient modul în care se aerisesc clãdirile, sã verifice dacã sunt lãsate usi deschise timp îndelungat si sã verifice instalatiile permanent.

Diana Mitrache