Un elev din Petrila, de la secția de Filologie, dar pasionat de fizică, face parte dintr-un proiect cu care vrea să reformeze lumea de azi. Va planta castraveți și căpșuni pe planeta Venus, acolo unde s-ar putea construi o bază, vânturile de pe această planetă fiind prielnice acestei idei.

Cu un astfel de proiect, echipa de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila atrage acum atenția tuturor. Gion, unul dintre elevii de aici, merge la etapa următoare și ne-a spus și nouă cum va cultiva așa ceva în spațiul extraterestru, unde va exista o bază, cu un sistem inovativ de irigații, în care vor trăi oameni. „Noi trebuia să ne gândim la foarte mulți factori. M-am gândit la factorul economic, pentru că a trebuit să convingem pe cineva că al nostru e cel mai bun proiect. Apoi am repartizat oamenii care stau la acea bază, ce mănâncă, ori când pleacă, când vine, cu ce vine fiecare. Eu am fost cel selectat pentru etapa națională și acum sunt la etapa europeană. Prin aceste proiecte ne dăm seama că este posibil. Și dacă noi ne gândim de acum la asemenea lucruri, adulți, poate, le și proiectăm cu adevărat”, spune Darius Furdui (Gion), elev la colegiul din Petrila.
Iar proiectul poate fi sustenabil spun și profesorii care îi încurajează pe acești copii cu viziuni mărețe. „Au găsit ei, din datele pe care le-au avut la dispoziție, faptul că, pe planeta Venus, se pot planta căpșuni și castraveți. Ideea este genială și ei au considerat că, pe planeta Venus, vânturile sunt prielnice pentru a produce energie, iar lumina este suficientă pentru panouri fotovoltaice”, susține și prof Nicoleta Cîndea, profesor de fizică.
Este o idee pentru care e nevoie de timp, iar acesta e un prim pas.  Gion spune, în glumă, că i-a trimis un e-mail lui Elon Musk, ca să îi ajute cu finanțarea, dar încă nu au primit răspuns.
Totuși, tineri ca Gion visează la o altfel de lume, în care oamenii vor pleca în spațiu, ideile lor fiind susținute de calcule fizice și matematice.

Diana Mitrache