Elevii din Petrila au fost consilieri locali pentru o zi

Un proiect de educatie politicã în care au fost implicati elevii liceului din oras, dar si reprezentantii administratiei publice locale s-a desfãsurat la Petrila.  Mai exact pentru a dezvolta implicarea civicã a elevilor, dar si pentru a îi familiariza cu modul în care se iau deciziile la nivelul orasului, de cãtre  persoanele pe care noi le votãm, elevii de clasa a XI-a si a XII-a au  interactionat direct cu primarul, viceprimarul  si consilierii locali.

”Am venit sã îi învãtãm pe elevi sã se implice în politicã, sã nu stea pasivi si împreunã sã contribuim la dezvoltarea localitãtii. Spre surprinderea mea copiii sunt foarte interesati de acest subiect, ba chiar mi-au demonstrat cã îsi doresc sã se implice. Mai mult mi-au spus cã ei sunt hotãrâti sã facã politicã în Petrila pentru binele orasului” a spus Marius Helj, consilier local PSD Petrila

În proiect s-a implicat si consilierul independent Cristian Oros, care le-a împãrtãsit elevilor peripetiile prin care a trecut pânã sã ajungã consilier. El a demonstrat copiilor cã prin implicare se poate si fãrã politicã, însã este foarte important sã ai o educatie politicã. ”Mã bucur din tot sufletul cã am avut acestã onoare, sã pot sã îi învãt pe acesti tineri ce activitate desfãsuram noi în cadrul consiliului local, practic politica dusã  la nivel local de cãtre consiliu. Le-am spus copiilor cã democratia în Romania înseamnã  partide politice, care se luptã pentru putere, pentru guvernare. Eu am mers independent pentru cã am fost nemultumit la un moment dat de ceea ce se întâmpla în politicã, le-am împãrtãsit asta elevilor, însã rãmâne la latitudinea lor ce cale vor alege” a spus Cristian Oros consilier local  independent Petrila.

Proiectul a fost destinat elevilor de clasa a XI-a si a XII-a pentru ca ei au ajuns la vârsta în care pot lua decizii singuri.

”Astãzi am învãtat cum sã devenim consilieri, ce înseamnã viata politicã si multe alte lucruri care cu sigurantã ne vor ajuta pe viitor. Mi-ar place foarte mult sã devin consilier local al orasului pentru cã as face multe lucruri bune pentru oras, în primul rând locuri de muncã pentru tineri” a spus Hasca Emilia, elevã. Proiectul de implicare civicã si educatie politicã desfãsurat la Petrila este de 7 ani în tara noastrã. ”Prin acest proiect de educatie politicã încercãm sã transmitem  tinerilor posibilitatea de a întelege cât mai bine, cum anume se ia decizia publicã la nivel local. Este un proiect propus de Fundatia Friedrich Ebert si începând din anul 2009 în desfãsurãm si în România. Noi încercãm sã transmitem tinerilor informatia printr-o metodã nonformalã. Teoria pe care noi o prezentãm si anume, cum functioneazã  sistemul politic national  se face prin cartonase, jocuri interactive dar si prin discutii cu personele care se aflã în functii publice, de exemplul consilierii locali.  Proiectul presupune si simularea unei sedinte de consiliu local, în care primarul, viceprimarul si consilierii vor deveni actori în propunerea noastrã de a avea o sedintã de consiliu local în care tinerii nostrii din Petrila sã vinã cu  propuneri de proiecte de hotãrâre, pe care le vor dezbate, le vor si vota”a declarat Diana Pop, coordonator proiect.

Adina Pãduraru