Ajuns la cel de-al cincilea an, evenimentul online Școala de Științe EduGeoparc facilitează întâlnirea dintre elevii din școlile de pe teritoriile geoparcurilor din România și cercetători din diverse domenii. Rolul acestor întâlniri este de a-i apropia pe elevi mai mult de știință și de a-i ajuta să își descopere pasiunea pentru a studia un anumit domeniu, inspirați fiind de oamenii de știință care vin în fața lor. Evenimentul își propune, de asemenea, să promoveze importanța și rigoarea cercetării științifice, mai ales atunci când rezultatele acesteia ne ajută să înțelegem mai bine aspecte ale vieții noastre sau ale mediului înconjurător.
Și la ediția din această primăvară, fiecare geoparc a invitat un specialist din domeniul științei pentru a aborda o temă specifică. Formatul a fost unul deschis, care a încurajat implicarea elevilor și a profesorilor în susținerea de prezentări proprii, în acord cu tema propusă de invitat, și a oferit ocazia elevilor de a interacționa direct cu oamenii de știință prin sesiuni de întrebări și răspunsuri.
În deschiderea seriei de evenimente online, Geoparcul Carpaterra le-a avut ca invitate pe conf. dr. ing. Nicoleta Brișan și cercetător științific II dr. Carmen Roba de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, care au abordat tema „Apa, între necesitate și amenințare”.
Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului a continuat seria cu intervenția prof. dr. Paulina Anastasiu de la Facultatea de Biologie și coordonatoare a Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universității din București, pe tema „Plantele rare și pajiștile, o comoară a naturii”.
Aflat la prima participare în cadrul Școlii de Științe EduGeoparc, Geoparcul Dobrogea Chimerică l-a avut invitat pe dr. ing. Iulian Pojar, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină GeoEcoMar, cu subiectul „Poluarea cu microplastice în sedimentele, apa și fauna din zona costieră a Mării Negre”.
Geoparcul Oltenia de sub Munte l-a avut ca invitat pe drd. Silviu Țicu, cercetător al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, care a prezentat tema „Viața printre aripi și antene: ce înseamnă să fii cercetător în entomologie?”.
Ultimul eveniment din seria Școlii de Științe EduGeoparc a fost organizat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, care a avut-o ca invitată pe dr. Iulia Miu, cercetător în biodiversitate la Facultatea de Geografie a Universității din București și specialist în fauna sălbatică la Asociația Wilderness Research and Conservation. Cercetătoarea a dialogat cu elevii pe tema „Liliecii, misterioasele mamifere zburătoare”.
Inițiatorul și moderatorul Școlii de Științe EduGeoparc, Dan Horațiu Popa, membru al echipei Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, a subliniat importanța educației online în actualul context educațional. „Am constatat în ultima vreme o oarecare reticență față de educația online, dar cred că aceasta este un instrument care îi ajută pe elevi să înțeleagă că internetul, în ansamblul său, nu înseamnă doar divertisment și relaxare, ci și o bună oportunitate de a afla informații valoroase. Școala de Științe EduGeoparc și-a propus să aducă în fața elevilor și profesorilor de la școli din orașe mici și din mediul rural, pentru că acestea se găsesc pe teritoriul geoparcurilor, cercetători din cele mai diverse domenii, care să ne ajute pe toți să înțelegem mai bine cum e acum și cum a evoluat de-a lungul timpului lumea în care trăim. Și, foarte important, cu speranța că vor deveni modele pentru cei mici. E greu, dacă nu imposibil să aduci fizic oameni de știință din universități și institute de cercetare în săli de clasă din școli împrăștiate în cele cinci județe în care avem acum proiecte de geoparcuri și geoparcuri internaționale UNESCO, însă online aceștia își prezintă munca de cercetare și răspund întrebărilor elevilor fără ca distanța să fie o problemă. Cred că trăim vremuri în care e important să aducem știința mai aproape de elevi și de comunitățile locale”, apreciază Dan Horațiu Popa.
Seria de evenimente online „Școala de Științe EduGeoparc” s-a desfășurat în cadrul proiectului „ReCoNnect – Noaptea Cercetătorilor”, în care Universitatea din București este partener. Școala de Științe EduGeoparc se adresează elevilor de gimnaziu și de liceu, precum și cadrelor didactice din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului (județul Hunedoara), Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului (județul Buzău), Geoparcul Oltenia de sub Munte (județul Vâlcea), Geoparcul Carpaterra și Geoparcul Dobrogea Chimerică (județul Tulcea).
Adina Popa