Apa nu ajunge de la munte, direct la robinet, ci trece prin diverse procedee, despre care copiii nu stiu prea multe.
Au aflat teoretic, au primit la scoalã vizita celor de la societatea ce distribuie apa în Valea Jiului, iar acum, cã tot au timp în Sãptãmâna altfel, au venit sã lucreze efectiv la o statie de tratare. Sunt cu totii în clasa a VII-a, iar profesoara lor ne-a mãrturisit cã lectia de acum este una din care cu totii au de învãtat.
„Avem un parteneriat cu Apa Serv si, în luna noiembrie, a venit domnul director la noi la scoalã la ora de dirigentie. Atunci ni s-a explicat care este procesul prin care apa ajunge la robinete si am hotãrât ca acum sã venim sã vedem, la fata locului, care sunt etapele prin care apa este tratatã si noi o consumãm în sigurantã”, ne-a spus Adriana Radu, diriginta clasei ce a venit în vizitã la Statia de tratare a apei Jiet.
Copiii, însã, recunosc cã pânã acum stiu prea putine lucruri despre tratarea apei si cã tot ce stiu sunt cunostinte teoretice. „Mã astept sã vãd filtrele de curãtare si cum devine apa potabilã. Pânã acum nu stiu prea multe. Apa vine la robinet, iar pânã acolo se curãtã prin niste filtre si se îndepãrteazã deseurile”, mi-a spus un copil ce venise curios sã participe la ora în teren.
„Stiu cã apa este curatã, stiu unde se face asta, cine sunt cei care lucreazã în domeniu si cã ajunge la noi curatã. Nu stiam dacã nu veneam aici”, l-a completat o altã colegã a lui. Statia de tratare a apei de la Jiet este mereu în atentia copiilor, iar profesorii profitã pentru a-i constientiza pe copii sã consume apa cu moderatie. Cei mici aflã cã existã un proces de tratare, iar la acest proces au fost acum invitati copiii sã participe efectiv.
„Ei fac nu doar o vizitã la statia de tratare a apei de la Jiet, ci chiar participã la procesul de tratare a apei. Vor face cunostintã cu toate treptele principale, iar apoi, unii vor face o spãlare de filtru, altii o analizã fizico-chimicã a apei, iar la final primesc diplome. Copiii, însã, dupã aceastã vizitã, vor fi altfel, adicã vor fi cu cunostinte suplimentare, în ceea ce priveste tratarea apei”, a explicat, în câteva cuvinte, lectia deschisã, Cristian Ionicã, manager la SC Apa Serv Valea Jiului.
Copiii realizeazã, doar în cadrul acestor ore de lucru în teren, alãturi de specialisti, de unde vine apa, ce fac oamenii din statiile de tratare si cum ajunge apa sã fie potabilã.
Diana Mitrache