Abia s-au întors dintr-o vizită în Portugalia, unde au învățat lucruri noi și mai ales să își promoveze firmele, așa cum le gândesc ei. Vorbim despre elevii de la Colegiul Economic Hermes de la Petroșani, care sărbătoresc acum Zilele Erasmus, un mod de a promova experiențele cu tinerii și școlile din alte țări.
Pe de o parte, învață să comunice cât mai bine în limba engleză, iau parte la lecții în alte țări și devin astfel mult mai competitivi. Fiecare a venit cu o idee nouă, cu o rețetă nouă, așa cum este cazul celor care au mers acolo în experiența culinară, dar și cu idei de
promovare a firmelor lor de exercițiu, societăți comerciale gândite ca mici afaceri de viitor.
„Pentru mine, experiența din Portugalia a însemnat o nouă experiență din punctul de vedree al elevului, dar am și învățat inclusiv să vorbim în limba lor, despre cum să ne înființăm o afacere, deci o firmă, sau preparate culinare foarte complicate”, a spus Ștefan David Leach, unul dintre elevii care s-au întors recent din Portugalia.
„În primul rând, am învățat cum este la ei sistemul de afaceri, cum să ne descurcăm, să ne organizăm cu acte, dar și cu bagaje, că nu am mai avut părinții cu noi, cum să comunicăm cu cei din alte țări străine. Ei par un pic mai organizați, sunt mai deschiși și parcă nouă ne-a lipsit asta”, a adăugat și Andrada Georgiana Piter.
„Am acumulat o serie de experiențe în domeniul
afacerilor, dar am învățat și cum să comunicăm mai bine și cu alți copii, din altă țară. Am învățat să fim mai responsabili și mai comunicativi și să fim responsabili”, a spus și Ariana Remina Buleandra, o altă elevă ce a avut ocazia să ajungă în Portugalia.
Proiectele Erasmus+ îi
ajută pe copii să ajungă la școli similare cu cea pe care o urmează, dar din alte țări. Sunt proiecte în care ei află alte
culturi, alte sisteme educative și, întorși acasă, le spun și celorlați. Și achiar asta fac acum, în zilele Erasmus+.
„Acțiunea de astăzi face parte din ceea ce noi numim partea de promovare a preoiectelor în cadrul Zilelor Erasmus+. Fiecare copil care a partciipat la proiect își va spune părerea și despre ea vor afla și ceilalți. Au creat firme, continuă să ducă mai departe proiectele începute. Consiliul elevilor a venit aici, ei participă la acest schimb de experiență și sunt gata și ei, la rândul lor, să plece în alte proiecte./ De acolo vin cu toții mai responsabili, se implică, vin cu idei, fără să mai fim noi nevoiți să îi împingem de la spate ca să lucreze”, a spus Carmen Goia, responsabil al Comisiei de proiecte internaționale.
„Pe viitor, comisia de proiecte din cadrul Colegiului Economic Hermes își dorește să acceseze în continuare astfel de proiecte, atât pentru formarea cadrelor didactice, cât și pentru experiența elevilor, pe stagiile de practică. Au avut succes aceste proiecte anterior, doar că s-au adresat celor de la turism și alemntație iar acum ne dorim și pe domeniul economic”, a
precizat și Margareta Popescu, membru al Comisiei de proiecte de la Colegiul Economic Herrmes.
Elevii și profesorii merg mereu în alte țări și de acolo fiecare află ce e nou în domeniul care îl înteresează, fac schimb de idei și bune practici, iar apoi, odată reveniți la școală, le spun și celorlalți cum ar fi bine să procedeze. Cei de la Colegiul Economic Hermes își crează mici afaceri, cu firme de exercițiu, pe care le dezvoltă, iar o experiență într-o țară ca Portugalia, cum a fost ultima mobilitate ce s-a desfășurat în luna septembrie, nu le-a adus decât câștiguri pe toate planurile.
Diana Mitrache