Compania canadianã Eldorado Gold, ce intentioneazã sã extragã cu cianuri cele 70 de tone de aur ale zãcãmântului de la Certej, continuã abuziv organizarea de santier, în ciuda recentei sentinte judecãtoresti ce interzice acest lucru, se aratã într-un comunicat al organizatiei Mining Watch Romania semnat de Roxana Pencea.
Tribunalul Cluj a admis în data de 21 iulie cererea retelei Mining Watch România prin care solicitã suspendarea lucrãrilor, pânã la judecarea anulãrii autorizatiei de construire. Aceasta a fost eliberatã de Primãria Certeju de Sus pentru a permite companiei canadiene organizarea de santier pentru construirea iazurilor de decantare ale primei mine cu cianuri din Transilvania.
Potrivit reprezentantilor organizatiei la aproape o sãptãmânã de la sentintã, lucrãrile nu au încetat, iar Mining Watch a primit numeroase sesizãri, pentru ca sentinta judecãtoreascã privind suspendarea lucrãrilor are efect imediat.
“Numerosi localnici ne-au atras atentia cã lucrãrile nu au încetat si cã sunt deranjati de zgomot si praf, dar mai ales de dispretul companiei fatã de respectarea legii. Dacã aceastã companie nu este în stare sã respecte o sentintã judecãtoreascã, de ce ar respecta standardele privind folosirea cianurii sau siguranta muncitorilor? Proiectul prevede construirea unui baraj de 170 de metri înãltime ce va trebui sã reziste sute de ani, cum putem sã avem încredere în ei în aceste conditii?” a declarat Alina Banu din partea retelei Mining Watch România. Mai mult, reprezentantii organizatiei pretind cã Deva Gold nu detine nicio autorizatie validã ce i-ar permite sã lucreze cu utilaje grele în perimetrul vechii cariere Coranda
În aceastã situatie, reprezentantilor organizatiei sustin cã au sesizat Inspectoratul de Stat în Constructii pentru sistarea lucrãrilor si sanctionarea Deva Gold. “Este a doua oarã când autoritãtilor de control din domeniul constructiilor li se solicitã sã intervinã pentru a obliga Deva Gold sã sisteze lucrãri ilegale. În toamna anului 2014, Deva Gold a fost obligatã sã îsi retragã utilajele dupã ce zeci de cetãteni au insistat pe lângã Inspectoratul de Stat în Constructii sã dispunã controale si sã impunã oprirea lucrãrilor. La scurt timp însã, Primãria Certeju de Sus a eliberat prezenta autorizatie ce tocmai a fost suspendatã de justitie”, precizeazã Roxana Pencea.
Mining Watch România este o retea de monitorizare creatã pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare si interventie a societãtii civile si a comunitãtilor locale cu privire la activitãtile miniere din România. În acest sens, reteaua desfãsoarã activitãti de monitorizare si analizã a proiectelor miniere propuse în tara noastrã si deruleazã actiuni de advocacy pentru a influenta factorii de decizie astfel încât comunitãtile locale din România sã aibã un cuvânt de spus în conturarea propriului viitor.
Marius MITRACHE