Jurnalistul Marian Boboc a fãcut posibil sã auzim cu totii câteva „Ecouri din Aninoasa”. Exact asa si-a intitulat primul volum dintr-o istorie pãstratã în rafturile bibliotecilor, dar care va ajunge mai ales la elevii din acest oras.
Cândva aici a început viata minerilor, iar perioada surprinsã în cartea, pe care a lansat-o miercuri la Aninoasa, este cea interbelicã. Marian Boboc a scos la lumina tiparului, si de aceastã datã, o istorie pe care a cules-o dupã o muncã printre rafturile vechi ale istoriei. A gãsit oameni modesti care au scris si descris ceea ce se întâmpla prin anii 20 – 30 în acest colt al Vãii Jiului, dar i-a fãcut sã ne mai vorbeascã încã o datã si nouã, contemporanilor.
„Mi-am dat seama, documentându-mã, vreun an de zile, cã pot sã scriu chiar nu o carte, ci chiar mai multe cãrti. De aceea acum este volumul I. Nu trebuie sã mai mergeti în biblioteci, ca sã aflati ce s-a întâmplat în Aninoasa, între anii 1920 – 1940.
Cartea începe cu o monografie a orasului, publicatã de doi profesori din epocã, Mihai Borza si Ion Marian, care a fost publicatã în revista Plaiuri hunedorene, în serial, dar numai cu initiale. Mã gândesc cã, în epoca de azi a plagiatorilor, cine ar mai avea atâta modestie, pentru cã este o muncã foarte bine scrisã, sã semneze cu initiale. Si am fost curios sã aflu cine erau cu adevãrat. Prin 1938 am dat de ei si am zis sã scriu si eu”, a spus la lansarea cãrtii, autorul Marian Boboc. Cartea, care a apãrut într-o editie de exceptie, pãstreazã parfumul acelor vremuri, iar povestile sunt culese din cãrti rare si vechi. Boboc a redat amintirile celor care au intrat prima datã în minã si viata oamenilor obsnuiti. A redat chiar si o bãtaie iscatã în ziua de Crãciun, între intelectualii locului si jandarmii de atunci.
Marian Boboc spune cã s-a oprit în 1939 cu istoria orasului Aninoasa, dar cã va continua si poate cã noi suntem acum datori sã scrie frumos prezentul.
„Sufletul unei asezãri este cultura, iar astãzi aninosenii pot spune cã au viitor. Este o carte despre trecut, dar care se vrea pentru viitor, pentru copiii si nepotii nostri”, a mentionat si Adrian David, presedintele C J Hunedoara, finantatorul cãrtii si cel care a avut ideea de a-l îndemna pe Marian Boboc sã caute în arhive istoria acestui loc.
Câte un exemplar din aceastã carte, va ajunge la elevii din localitate, absolventii clasei a XII-a, care trebuie sã ducã mai departe istoria orasului si sã îl facã viabil.
Diana Mitrache