Le-au dat nume deseurilor si o familie, iar ideea de a colecta selectiv gunoiul se face în joacã, gãsind similitudini cu personaje favorite. Asa au gândit proiectul denumit generic „Eco scoala si grija pentru mediu” copiii si dascãlii din Petrila, de la Scoala I.D Sîrbu, care au fãcut sãptãmâna altfel cu educatie ecologicã. Copiii si-au creat costume din ziare, pungi de plastic si alte materiale reciclabile si s-au adunat în cadrul unui spectacol pe scena Casei de Culturã Ladislau Schmidt.
„Deseurile nu sunt gunoaie. Acestea au dreptul de a fi reciclate, iar reciclându-le pe ele, noi ne salvãm viata si mediul în care trãim si mediul în care trãiesc pãrintii nostri si vor trãi copiii nostri”, a spus o fetitã. „Am o rochie foarte frumoasã azi. E fãcutã din ziare si am fãcut-o sã arate bine. Este bine sã colectãm deseurile, pentru cã asa putem avea un oras mai curat”, a explicat o altã fetitã.
„Eu sunt zâna primãverii si m-am îmbrãcat într-o rochitã din pungi”, a spus o alta si mai micã. Astfel îmbrãcat, fiecare copil a participat la Parada Primãverii si broscoiul Hector a fost mascota de care oricine îsi aminti atunci când va gãsi un deseu din plastic, sticlã sau hârtie, care nu a fost aruncat la locul sãu.
„Copiii au creat multe sloganuri privind respectarea drepturilor deseurilor. Au zis cã ele trebuie sã aibã un nume si nu sã le spunem gunoaie. Sã aibã o familie, sã fie deseuri de plastic, de sticlã si compost, pe care punem foarte mare accent, asta pentru cã suntem implicati si în campania „Mãnâncã responsabil”. Si mai au un drept foarte frumos, aceste deseuri, si anume, dreptul de a fi adoptate în interesul lor, de cãtre institutii specializate, care recicleazã produsele reciclabile”, a precizat Liliana Gheban, profesoarã, coordonatoare a activitãtii.
Educatia eco porneste de la vârste mici, iar pãrintii si bunicii acestor copii ar trebui sã învete sã protejeze, la fel de bine, mediul înconjurãtor. Asta, pentru cã poluarea se face simtitã oriunde.
Diana Mitrache