„Cu mintea lor si banii altor echipe, ar fi campioni mondiali”, a spus, cu profesorul de fizicã Daniela Ciontescu, despre copiii ce tocmai au ocupat locul I la un concurs de roboticã.
Sunt tineri de la Colegiul National Mihai Eminescu de la Petrosani, care se implicã, lucreazã ore în sir dupã orele de curs si în week-end-uri si care au demonstrat cã, asa cum s-au descurcat, cu bani de la pãrinti si multã ambitie, au luat locul I. „A fost o surprizã si pentru noi, nu neapãrat cã nu am fi avut încredere în ei. Sunt copii deosebiti. Avantajul lor este cã au pasiune, ori pasiunea de sta, dupã program în scoalã si sâmbetele pânã la 9,00 seara, înseamnã ceva. Sunt copii care fac naveta din Vulcan, Lupeni si pãrintii îi asteaptã pânã târziu. Dacã am avea fondurile celorlalte echipe si creierul lor, cred cã am fi cei mai buni din lume”, a spus Daniela Ciontescu, profesor coordonator al echipei.
Problema finantãrii îi tine pe loc si putini sunt cei care se implicã, în conditiile în care alte echipe nu doar cã au autocare personalizate, ori masini electrice cu care fac deplasãri, dar si roboti competitivi. Lor le lipsesc toate acestea, dar au obtinut locul I.
„În acest week-end, am participat la al IV-lea demo din acest sezon. În principiu, ne-am clasat pe opozitie bunã si la finalul meciului, eram pe locul 8. Dar echipa Delta Force din Arad, care ne-a ales sã fim partenerii lor, iar împreunã cu ei, am reusit sã câstigãm competitia”, a adãugat Bogdan Matei Mihaly, unul dintre copiii din trupa câstigãtoare.
Au plecat cu sanse minime, cu un robot încã incomplet, pentru cã piesele componente vin greu din SUA si sunt scumpe, dar, la cât au reusit ei sã echipeze robotelul lor, acesta a fãcut tot ce trebuia fãcut.
„Am organizat si noi un demo la Universitatea din Pretrosani, unde au participat 10 echipe. Ne-am descurcat destul de bine si am jucat semi-finalele. În principiu, învãtãm singuri, dar ne uitãm si pe net si întrebãm la alte echipe, schimbãm pãreri, idei si facem sã iasã bine”, a adãugat si Bogdan Andrei Ichim.
Au ambitii mari si asteaptã sã le vinã piese componente din acest robot, care acum doar colecteazã piesele. El va trebui sã prindã cu un brat piesele, cu care construiascã un turn si multe alte lucruri, însã, finantarea este o problemã acutã.
„Nu avem finantare si un asemenea concurs presupune deplasãri, bani pentru terminarea robotului. Pentru cã el, asa pe jumãtate, doar pentru cã ei au lucrat foarte bine pe partea mecanicã si de programare, au reusit sã se califice în finalã, obtinând rezultatele la care au ajuns. Vã dati seama ce ar fi însemnat sã avem fondurile sã terminãm robotul si sã ne putem duce în deplasãri cu o echipã completã”, a mai spus si Daniela Ciontescu, profesoara lor.
Acesti copii, gratie celor de la Fundatia organizatoare Natie prin educatie, au ajuns la aceste turnee, dar au plecat doar pe banii pãrintilor, în conditiile în care alte echipa au mers cu 10 -12 elevi si nu au avut rezultatele celor 4 care au plecat de la Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani. Au nevoie de bani ca sã plece la concursuri, pentru ei trebuie sã plece al Cluj, acolo unde va fi o etapã nationalã.
Diana Mitrache