E ste importantă matematica? Fugim de ea? De ce? Ce facem fără ea? Sunt doar câteva întrebări la care mai mulți profesori universitari și studenți au vrut să răspundă.
La Petroșani, în cadrul unui proiect denumit generic „Importanța matematicii în lumea reală”, fiecare a zis ce a crezut că e mai important.
Am aflat că muzica e matematică. Sau că educația fizică e matematică, ori că și la piață ai nevoie de matematică și că această materie ar trebui privită cu mai multă bucurie. Mulți fug de ea, dar poate cei mai în măsură să vorbească despre ea, sunt profesorii care o predau.
„Ce e interesant că la clasele I-IV, matematrica joacă un rol foarte important și copiilor le place. Ce se întâmpă după? Trebuie, cred, să ținem cumva legătura, să le spunem tuturor că matematica nu este doar formule, ci este o gândire logică ce te ajută să știi de unde pleci și unde ajungi. Asta e tot. Gândirea”, a fost argumentul profesorului universitar dr Wilhelm Kecs, profesor de matematică la Universitatea din Petroșani.
„În viața de zi cu zi au senzația că nu se întâlnesc cu matematica, dar chiar o întâlnesc peste tot. Și mesajul meu, pentru ei, este să nu uite fără matematică, poate, nu am putea să știm nici în ce an ne-am născut. Și în muzică e matematică și la Loto și la sport și totul e legat de calcule, de șanse, de probabilitate. Matematica pare o știință uscată, urâtăm, dar poate că dascălii, prin metodele lor sunt de vină că ne îndepărtează de ea”, acompletat pledoaria pentru matematică, conf univ dr Maria Dobrițoiu.
„Programul acesta al centrului de învățare CRESC vizează defapt realitatea aceasta și am constatat că domeniul acesta, al matematicii, este unul care în general, este evitat, sau mulți îl considerăm dificil. Am zis să facem o sesiune de dezbateri, ca să vedem impactul disciplinei în viața reală. Matematică este utilizată și în mzică, este o punte de legătură în sociologie, afaceri, mangement, la piață”, a argumentat ideea unei stfel de dezbateri, prof uni dr habil Felicia Andrioni, cadru universitar la Universitatea din Petroșani.
Și dacă nu au fost destule argumente, au adus și studenții câteva. „Există viață fără matematică, cred, dar are și matematica rolul ei. Ne ajută mult. Ai nevoie la magazin, dar sunt și formule care nu ne ajută niciodată”, a spus o studentă. „Matematica se folosește în multe domenii și eu, personal, o folosesc în muzică. Este ritm, pe care copiii îl adoră. Defapt este un alt limbaj matematic pe care îl poți învăța de la zero”, a argumentat o alta, propria-i teorie. Așa că, la Universitatea din Petroșani s-a discutat pro și contra, dacă matematica e bună, e esențială, e folositoare, sau putem uita de ea.
Diana Mitrache