Fără bariere, Straja e în haos. Peste 1.200 de mașini ajung cu turiști la Straja, iar faptul că nu le este restricționat accesul, haosul e garantat. Și, în aceste condiții, nici
salvarea nu poate ajunge acolo, decât cu greu.
Poliția, jandarmii, reprezentanții ISU și ai salvamontiștilor, oamenii cu cabane în munte și reprezentanții administrației locale caută soluții pentru ca, la Straja, să nu mai fie aglomerată zona de sus. Acolo, mai ales în zilele în care se fac schimburile de turiști, salvarea nu poate ajunge. „Având în vedere afluența foarte, foarte mare a turiștilor și numărul de accidente pe zi, care au depășit, ca medie, 10, în 80% din cazuri, ambulanța a ajuns mai mult decât greu, pentru preluarea accidentaților din Salvamont Straja. În foarte, foarte multe cazuri, a fost pusă în pericol viața persoanelor accidentate, care nu au putut fi preluate de SARS sau SMURD”, spune George Resiga, șef Salvamont Straja.
Nu mai sunt barierele, care opreau circulația mașinilor și limitau accesul în zona stațiunii. Dar acum, se caută o altă soluție optimă.
„Nu putrem să facem altceva decât să ne încadrăm în spiritul legii, cu tot ceea ce dorim să facem. Dar ne dorim ca această problemă să o putem rezolva”, a adăugat Constantin Fulga, subprefectul județului Hunedoara.
Vin turiști și numărul parcărilor este depășit, spune și primarul. Și acum se caută inclusiv soluția construirii unei parcări supraterane, pe mai multe niveluri. „Avem undeva la 1.200 – 1.500 de mașini care vin la Straja, în municipiul Lupeni. Nu este simplu de rezolvat, dar încercăm să găsim soluții, așa încât să nu creăm un disconfort. Urcă foarte multe mașini în partea de sus a stațiunii, unde posibilitatea de parcare nu e mare. Așa că ne gândim să facem un parteneriat și cu Consiliul Județean Hunedoara, pentru o parcare mai mare. Jos, la poarta de îmbarcare în telegondolă, sunt 600 de locuri de parcare, dar vin 1.200- 1.500 de mașini. Sus mai avem poate chiar 400 de locuri. Dar, dacă le adunăm, în momentul când vin și pleacă turisștii, aglomerația este mare și numărul de mașini e proporțional”, a precizat și Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În urma întâlnirii, atât poliția, cât și specialiștii în urbanism, au stabilit că vor monta indicatoare rutiere și vor crea spații special destinate salvării, ori mașinilor de intervenție. Se vor monta inclusiv camere de luat vederi, pentru a identifica numelere mașinilor, așa încât sus să fie permis doar accesul riveranilor. Iar măsurile vor fi îmbunătățite și din primăvară.
Diana Mitrache