Dupã un an de la grevã minerii se judecã pentru salariile lor

La aproape un an de când au declansat greva generalã, minerii din Valea Jiului nu stiu dacã au sau nu salariile majorate, asa cum au cerut.

Prima instanta le-a dat câstig de cauzã, dar sentinta Tribunalului Hunedoara a fost atacatã cu recurs de Compania Nationalã a Huilei Petrosani si Ministerul Economiei si Comertului, adicã entitãtile care trebuie sã asigure banii de salarii. Decizia Tribunalului, executorie, de altfel, a  fost pusã în practicã, însã dacã magistratii Curtii de Apel, care judecã recursul, vor judeca altfel, minerii ar fi nevoiti sã restituie sumele încasate. Dosarul a fost amânat la primul termen, al cererea CNH, si se va judeca în data de 7 februarie, adicã la aproape un an de când minerii au întrerupt lucrurl si au protestat în curtea Companiei.

Prin sentinta pronuntatã la finele lunii iunie, Tribunalul Hunedoara a decis sã oblige CNH Petrosani „sã respecte Contractul Colectiv de Muncã pe anul 2012 astfel cum a fost modificat prin Actul Aditional încheiat la data de 02.02.2012 si înregistrat la ITM Hunedoara, prin acordarea cãtre angajati a diferentelor de drepturi salariale dintre salariile acordate si cele cuvenite potrivit actului aditional mentionat, aferente lunilor februarie, martie si aprilie 2012, cu luarea în calcul si a compensãrilor acordate prin tichete cadou”. De asemenea a admis cererea de chemare în garantie a Ministerului Economiei, care a fost obligat sã aloce sumele necesare achitãrii drepturilor salariale pentru minerii din Valea Jiului. Este vorba despre o majorare de 10 procente, atacatã acum în instantã de administratia minierã.

Carmen Cosman

Advertisements