Dupa patru mandate petrecute in fruntea Devei, primarul Mircia Muntean lasa locul altuia. Nu se retrage, ci tinteste mai mult, adica sefia Consiliului Judetean Hunedoara. Si dupa el, potopul!
Primaria Deva iese din „era Mircia Muntean”. Nu mai putin de 16 ani a stat acolo, adica pret de patru mandate. Sa vedem, insa ce ramane in urma lui. In primul rand, o cetate inca nereabilitata. Mandria municipiului resedinta de judet este inca un mare santier, daca putem sa spunem asa. Un proiect ambitios cu care Mircia Muntean s-a impaunat de cate ori a putut si din care a ramas, pana la urma doar gondola ce urca la monument. Monumentul istoric mai are de asteptat. Teorteic, lucrarile ar fi trebuit finalizate in acest an. Practic, teoria nu se potriveste – pentru a cata oara, oare?! – cu realitatea. Municipalitatea reia licitatia pentru incinta II si incinta III, asta dupa ce licitatia din toamna anului trecut s-a anulat. Mai grav, licitatia pentru
incinta I s-a stopat si va trebui facuta din bani de la bugetul local. Bineinteles de cel care va veni in locul lui Muntean. Proiectul de reabilitare a Cetatii Deva este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului“, iar termenul de implementare a acestuia este de 30 de luni de la data de 12.03.2010, adica toamna lui 2012. Valoarea totala a proiectului este de 38.428.182,03 de lei, din care 25.325.368,34 de lei reprezinta finantare nerambursabila.
Un sac plin de datorii!
In al doilea rand, Mircia Muntean ii lasa succesorului sau un buget grevat de datorii . Din creditele luate in ultimii ani, edilul – sef al Devei a reusit sa ramburseze unul singur si cel mai mic, evident. Este vorba despre cele 722.700 de lkei imprumutati pentru lucrari investitii – Consolidare mal Aurel Vlaicu, Modernizare Str. B. Bartok, Modernizare Str. M.Klein, Modernizare Str. Brandusei. Mai sunt insa multe alte zeci de milioane de lei aflate in curs de rambursare. Astfel, in februarie 2006, edilul devean a decis sa indatoreze urbea cu 40 de milioane de lei, pe 20 de ani, pentru unele lucrari de investitii. Alte 20 de milioane de lei au fost imprumutate tot in 2006 pentru Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetatii si trebuie returnate in 15 ani de la contractarea creditului. Iar in 2007 a mai fost contractat un credit, de 25,7 milioane lei, pe 20 de ani, pentru „lucrari investitii – Complex de Bazine de inot si agrement – Stadion Cetate Deva”. In plus, in urma cu doi ani, Mircia Muntean s-a imprumutat de doua ori, cu suma totala de aproape 7 milioane de lei pentru stingerea datoriilor restante ale municipiului Deva. Si sa nu uitam ca toate aceste credite sunt purtatoare de dobanzi, comisioane si alte taxe. Numai in acest an, Primaria Municipiului Deva are de returnat peste 17 milioane de lei reprezentand ratele creditelor, dobanzile si comisioanele aferente.
Gropile, cosmarul soferilor
Sa nu uitam de strazile care nu au norocul de a fi amplasate in imediata apropiere a fantanii cantatoare si, ca atare, sunt probabil neinteresante pentru edil. Nu mai putin de sapte strazi din cartierul Viile Noi – cartier al municipiului european Deva – nu beneficiaza de apa curenta si canalizare, iar starea asfaltului este deplorabila. Este o dovada de maxim curaj sa circuli cu masina pe Aleea Muncii. Gopile domina carosabilul, iar masinile risca tamponari ca sa evite craterele din drum.Oamenii spun ca este bataie de joc si ca de 30 de ani probabul strazile nu au mai vazut asfaltul. Ce a facut Primaria Deva? Doar a promis! Acelasi lucru se intalneste si pe strada Mihai Eminescu sau pe Iosif Vulcan, unde nu sunt nici locuri de parcare suficiente, iar despre amenajarea unor statii de autobuz localnicii spun ca nu are rost sa mai vorbeasca.
Carmen Cosman