G uvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
Reglementările care modifică legea în vigoare privind reducerea riscului seismic al clădirilor prevăd consolidarea acestora cu acordul majorității proprietarilor. Aceeași prevedere se aplică și proprietarilor care nu sunt constituiți în asociații de proprietari. Până acum a fost nevoie de acordul unanim al tuturor proprietarilor, fapt care a împiedicat consolidarea unor clădiri – arată ministrul dezvoltării Cseke Attila.
C onsolidarea seismică va fi urgentată
În vederea prioritizării investițiilor de consolidare seismică, noile reglementări vizează și accelerarea activităților de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obține o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor.
Se instituie termene pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize. Astfel, spitalele, școlile, grădinițele, liceele, creșele și toate clădirile care sunt instituții de învățământ vor fi evaluate vizual urgent. Această procedură trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 și finalizată până cel târziu pe 1 iunie, anul viitor. Celelalte clădiri publice au aceleași termene. În cazul blocurilor de locuințe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.
Totodată, noile reglementări interzic închirierea apartamentelor din clădirile cu risc seismic ridicat (RsI) până după consolidarea acestora și nu vor putea fi organizate evenimente aglomerate, în unele condiții, în astfel de clădiri: dacă sunt peste 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia revenindu-i un spațiu mai mic de 4 m2.
Ministrul a subliniat: instituirea acestor interdicții se face temporar, până la consolidarea clădirii, cu respectarea Constituția României, privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale, în condițiile în care statul este obligat să ia toate măsurile sociale și legislative pentru a asigura o garanție efectivă a drepturilor la viață și la integritate fizică.
De asemenea, în contextul cutremurelor recente din zona Olteniei, care nu a fost considerată o zonă cu risc seismic ridicat, s-a considerat necesară extinderea criteriilor de înscriere în Programul național de consolidare a clădirilor. Astfel, valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, mai mare sau egală cu 0,20 g, se reduce la valoarea 0,15 g. Astfel, vor putea depune cerere de finanțare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic și localitățile care până acum nu au fost considerate cu risc, ca, de exemplu, cele din județul Gorj.
Proiectul de act normativ urmează să fie înaintat Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.
Monika BACIU