Lumini de evacuare, de sigurantã si stingãtoare de incendiu, plus alte si alte mãsuri de precautie. Toate sunt acum necesare în Pestera Bolii, unde custodele Imre Szuhanek spune cã a demarat un amplu proces de reabilitare. Din pãcate, însã, nici banii, nici conditiile impuse de ISU nu le vor mai permite evenimente de mare anvergurã în interior.
Dupã tragedia din Colectiv, iluminatul în Pestera Bolii a trebuit sã fie refãcut complet. Acum, o firmã privatã a început o nouã investitie, iar iluminatul aratã altfel. Sunt lãmpi noi, leduri care consumã putin si sunt mult mai sigure, iar custodele pesterii a fost nevoit sã aducã în interior chiar si extinctoare. Toate pentru ca siguranta vizitatorilor sã fie asiguratã corespunzãtor. „Dupã Colectiv, lucrurile se pun cu totul altfel. Chiar cu organizarea Concertului de Crãciun am avut o inspectie ISU si se impun niste norme. Având în vedere ceea ce vedem la tv, este absolut normal, sã avem responsabilitate, iar acum trebuie sã regândim totul. Am si început treaba si, în primul rând, vorbim de siguranta celor care viziteazã pestera. Trebuie sã punem si lumini de evacuare, dar sper ca acest domn care ne ajutã si acum ne va da un credit ca sã putem sã plãtim pe parcurs”, a precizat Imre Szuhanek, custodele Pesterii Bolii, care deja a fãcut primele verificri ale sistemului nou de iluminat din interiorul pesterii.
Si, de parcã nu ar ajunge problemele cu iluminatul si siguranta vizitatorilor, acum se pune problema si de bani. Asta pentru cã, la fiecare concert, custodele are de achitat o sumã de bani cãtre Parcul National Grãdistea Muncelului si astfel existã riscul ca renumietele concerte de colinde sã nu mai poatã fi tinute în pesterã. „Dupã noul contract, organizarea evenimentelor este deosebit de dificilã. De ce? Trebuie fãcute toate demersurile si, prin contract, suntem obligati ca, la orice eveniment, sã plãtim celor de la Parcul National 170 de euro. Nu e sumã mare, dar dacã ne vin scoli, biserici, nu stiu cine mai este dispus sã plãteascã aceastã sumã, doar ca sã tinã acolo un concert”, a mai adãugat Szuhanek. Iluminatul va fi gata în scurt timp, iar firma privatã a reusit sã restabileascã acest lucru în toate ungherele pesterii. În plus, custodele crede cã vor face si iluminatul de evacuare, iar mai apoi, vizitatorii sunt asteptati sã vinã si sã cerceteze locul. Pestera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în calcarele jurasice printr-o scobiturã spectaculoasã de 20 m la bazã si 10 m înãltime. Pe o lungime de 466 de m galeria coboarã doar 3 m, iar prin anii ´60 pestera a fost amenajatã cu poduri de trecere peste pârâu.
Diana Mitrache