Municipalitatea de la Petrosani a primit 2,6 milioane de lei pentru continuarea lucrãrilor de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Timp de trei ani, Executivul nu a mai alocat niciun leu pentru continuarea lucrãrilor care au ca scop dezvoltarea infrastructurii turistice din Parâng. Banii urmeazã a fi folositi pentru realizarea statiei de pompe, dar si achizitionarea unor tunuri de zãpadã.
“În data de 6.09.2016 am semnat contractul de finantare numãrul 3 prin care s-a alocat suma de 2.600.000 pentru finalizarea statiei de pompare apã pentru producerea zãpezii artificiale si achizitionarea a 5 tunuri de zãpadã conform contractului nr. 14985 din 31.08.2010. Am semnat contractul de finantare si asta înseamnã cã în acest an vom reusi sã achizitionãm pompele pentru bazinul din zona Cãsuta din Povesti si 5 tunuri pentru producerea zãpezii artificiale. Proiectul merge în continuare si este pentru prima datã dupã 3 ani când primim bani pentru continuarea lucrãrilor. În acesti 3 ani am lucrat la domeniul schiabil din fonduri proprii si am mai avut o alocare în 2014 de 20 de mii de lei. Aceastã sumã a fost solicitatã de cãtre noi pentru cã în acest an se apropie vremea rece si nu mai putem lucra la alte obiective din Parâng. Pompele vor fi instalate în spatiu închis, iar de tunurile de zãpadã avem nevoie pentru producerea zãpezii. Vrem sã producem zãpadã artificialã pe pârtiile care sunt deservite de telescaunul TS 3 cu statia intermediarã, acolo si pe pârtia B vom produce zãpadã artificialã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Autoritãtile locale de la Petrosani ar mai avea nevoie de 7 milioane de euro pentru finalizarea lucrãrilor de dezvoltare a statiunii montane Parâng. Investitia demaratã în urmã cu câtiva ani a ajuns la un grad de finalizare de 20%. De precizat este faptul cã municipalitatea de la Petrosani a contrinuit cu 40% din sume la lucrãrile care au avut loc în munte. Numai instalatia de transport pe cablu, telescaunul TS 3, a costat 13 milioane de lei, aceasta fiind realizatã în baza unui împrumut contractat de municipalitate.
“20% din proiect este finalizat. Din fonduri proprii am alocat undeva la 40% din ce s-a executat în Parâng”, a mai subliniat sursa citatã. Edilii vor ca anul viitor sã continue proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Aici ar trebui realizat încã un telescaun, TS 4, însã pentru ca acest lucru sã fie posibil trebuie încheiat litigiul cu Romsilva.
“Pentru anul viitor ne-am propus TS 4, dar suntem conditionati de acel proces pe care îl avem cu Romsilva. TS 4 pleacã de la statia de pompe si pânã în Slima”, a mai spus primarul. Fie varã, fie iarnã cei care urcã în statiunea montanã Parâng sunt pusi la grea încercare. Numãrul locurilor de parcare este insuficient, iar problema nu poate fi rezolvatã de municipalitatea de la Petrosani. Drumul de la vechiul telescaun si pânã la noua instalatie de transport pe cablu este un prim test pe care trebuie sã îl treacã cei care vin la munte cu masina. Din cauza portiunii înguste si a masinilor parcate pe lateral, traficul în zonã se desfãsoarã cu mare dificultate. O altã problemã este cea a parcãrilor. Si problema nu este una recentã, ci una care pare a fi fãrã rezolvare.
“Existã posibilitatea amenajãrii unor parcãri pe terenuri proivate. Dacã vom rezolva aceastã problemã cu TS 4, proprietarii de terenuri vor amenaja aceste parcãri pentru cã e vorba de a câstiga bani. Noi nu mai avem terenuri în domeniul public în zona respectivã si atunci suntem în imposibilitatea de a amenaja aceste parcãri. Dacã nu se întâmplã nimic atunci vom gãsi solutii prin care ori vom achizitiona noi terenuri si vom amenaja parcãri si le vom exploata noi ori vom închiria”, a concluzionat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng un vis al autoritãtilor locale de la Petrosani. În urmã cu câtiva ani, în Valea Jiului au fost demarate mai multe proiecte de investitii majore. Printre acestea se numãrã si modernizarea statiunilor montane, iar Parângul nu face exceptie de la regulã. Desi banii au venit cu târâita, edilii locali cred în aceste proiecte pe care se bazeazã viitorul statiunilor montane. Autoritãtile locale de la Petrosani au început lucrãrile la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei. Cel mai mare domeniu de schi din Europa de Est trebuia sã fie construit la Petrosani, în Parâng. În afara de reamenajarea celor cinci pârtii existente, acolo urmau sã aparã 17 piste noi, 2 telegondole, sapte telescaune, 30 de tunuri de zãpadã si 7 masini de bãtut zãpada. Complexul trebuia sã continã si douã centre turistice, o cabanã si o instalatie de ticketing. Costul final: 99 de milioane de euro.
Monika BACIU