O delegatie a Geoparcului International UNESCO Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, alcãtuitã din membri ai echipei de administrare, ambasadori si voluntari pentru Geoparc, precum si reprezentanti ai mass-media si ai Agentiei de Dezvoltare Economico – Socialã Hunedoara a participat la un schimb de experientã în Geoparcul Aspirant UNESCO Djerdap din Serbia.
Desfãsurat în perioada 13 -14 decembrie 2019, evenimentul s-a desfãsurat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour. Deplasarea a avut ca scop prezentarea rezultatelor obtinute în cadrul proiectului dar si identificarea de noi modalitãti de colaborare între geoparcurile din regiunea Dunãrii.
”Avem foarte multe lucruri în comun si geoparcul poate fi un foarte bun cadru de cooperare care sã ajute comunitãtile locale si dezvoltarea conceptului la nivel regional si international. Ne dorim sã continuãm ceea ce am dezvoltat în cadrul proiectului Danube GeoTour, adicã un produs de promovare a geoparcurilor din bazinul Dunãrii, cu un impact turistic extrem de important”, considerã dr. Alexandru Andrãsanu, directorul Geoparcului International UNESCO Tara Hategului. Geoparcul Djerdap din Serbia este situat de-a lungul Dunãrii, pe un teritoriu cu o importantã comunitate de români – vlahi, la o distantã de cca 250 de km de singurul geoparc international UNESCO din România. Cu o bogatã geodiversitate, biodiversitate si istorie, geoparcul din Serbia îsi propune sã devinã un real cadru de dezvoltare pentru comunitãtile locale, în concordantã cu obiectivele Retelelor Globalã si Europeanã a Geoparcului. Vizita delegatiei din România vine urma unei vizite similare în Geoparcul International UNESCO Tara Hategului, fãcutã în urmã cu câteva sãptãmâni de reprezentanti ai Geoparcului Djerdap. Acest schimb de experientã a ajutat la identificarea de exemple de bune practici care pot contribui la dezvoltarea si promovarea celor douã teritorii. Proiectul Interreg Danube GeoTour se va încheia la finalul acestui an si si-a propus ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil si inovator în geoparcurile din tãrile dunãrene”. Proiectul doreste sã sprijine consolidarea cooperãrii dintre regiunile si geoparcurile din tãrile aflate de-a lungul Dunãrii si la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce pot fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare.
Schimburile de experientã, testarea geoproduselor, noile abordãri în interpretare contribuie la o mai bunã implicare a comunitãtilor locale în activitãtile geoparcurilor si la valorificarea durabilã a valorilor UNESCO din teritoriile partenere. Acest proiect international a fost initiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija si reuneste parteneri din Slovenia, Ungaria, Austria, Croatia, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia si Franta reprezentând geoparcuri, parcuri naturale si universitãti din tãrile dunãrene dar si din Reteaua Europeanã a Geoparcurilor. De asemenea, Danube GeoTour se bucurã de sprijinul Retelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect. Proiectul beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme). Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour.
Geoparcul International UNESCO Tara Hategului cuprinde întreaga Tarã a Hategului si are statut de sit UNESCO, parte a Programului International pentru Geostiinte si Geoparcuri, care reuneste 147 de teritorii din 41 de tãri incluse în Reteaua Globalã a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selectie si validare. Administrarea statutului de Geoparc International UNESCO este realizatã de Universitatea din Bucuresti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale si culturale, un program de dezvoltare durabilã, un brand care propune o cãlãtorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pãmântului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc sã participe la renasterea unor comunitãti si este tãrâmul de întâlnire ce îi reuneste pe toti cei care se simt atasati de valorile traditionale, fie cã sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alãturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Dinozaurii descoperiti în Tara Hategului sunt unici în lume, importanta stiintificã si atractivitatea lor fiind sporitã prin descoperirile de cuiburi cu ouã si pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburãtoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Adina Popa