D irecția de Sănătate Publică a județului Hunedoara începe distribuirea vaccinurilor antigripale la medicii de familie. Fiecare medic va stabili care sunt persoanele aflate în situație de risc și va decide, de comun acord cu aceștia, dacă să se vaccineze sau nu. Vaccinarea nu este obligatorie. Vremea rece și întoarcerea copiilor în școli favorizează răspândirea gripei sezoniere și acum este perioada propice vaccinării. Vaccinurile se găsesc deja în farmacii, iar medicii de familie primesc doze pentru pacienții aflați în situații de risc, pe care o gripă puternică i-ar putea afecta mai mult.
„Au ajuns la DSP 17.880 de doze, iar ele vor fi distribuite către medicii de familie și spitale. Cei care vor să se vaccineze trebuie să se adreseze medicului de familie. Este momentul pentru gripa sezonieră, vremea e rece, schimbările de temperatură pot duce la răceli, ca în fiecare sezon. Ideea este că, dacă lumea apreciază că ar fi bine să se vaccinează, împreună cu medicul de familie care îi știe patologia, decid să se vaccineze. Noi nu obligăm pe nimeni”, a spus Delia Bâda, director executiv DSP Hunedoara.
Specialiștii recomandă ca vaccinul antigripal să fie făcut înainte de începerea sezonului gripal, mai exact înainte cu două săptămâni, pentru că aceasta este perioada de timp în care corpul produce anticorpi. Vaccinul antigripal este recomandat deoarece ajută la dezvoltarea unor forme mai ușoare de gripă. Ministrul Sănătății a spus că inițial se vor comanda 1,5 milioane de doze, iar în măsura în care va exista o creștere a cererii se vor suplimenta dozele de vaccin. Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție Evoluția infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe în sezonul 2021- 2022, potrivit statisticilor publicate de INSP: în primele trei luni ale anului 2022, până la data de 13.03.2022, au fost vaccinate antigripal, 1.469.523 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, iar la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 509.488 o creștere de aproximativ 35%, comparativ cu numărul de cazuri înregistrat în aceeași perioadă a sezonului precedent, 377.879. În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri.
Diana Mitrache