Despre droguri, dependența de ele și cât de ușor poți deveni consumator, dar și despre mediul virtual în care nu știi cu cine ai de-a face, au aflat copiii din mai multe școli ale Văii Jiului. La ei au ajuns specialiștii antidrog, care le-au arătat exemple concrete și le-au spus că nimeni nu este apărat, dacă nu o face singur și conștient. Iar pericolul este peste tot. De altfel, copiii au înțeles și ei că astfel de cazuri sunt peste tot și că limita dintre bine și rău e foarte subțire.
„Eu am învățat că există traficul de persoane și droguri. Știam că nu este un lucru bun deloc”, a spus un copil care tocmai ieșea din sală.
„Drogurile sunt substanțe foarte periculoase și pe rețelele de socializare, chiar și când stăm acasă, există un pericol, de care nu știam noi prea bine”, a adăugat un alt copil.
A fost liniște în sală și asta o recunosc și cei care au stat cu acești copii, care au spus că astfel de acțiuni vin la momentul în care toată lumea vorbește de droguri și cei care le consumă sunt tot mai mulți.
„A fost un eveniment extraordinar. Nu am văzut de mult copii atât de atenți la ce se vorbește pe scenă. Cred că ar trebui mult mai multe evenimente de acest fel. Sunt riscuri și spun asta pentru că chiar copilul meu, care acum e student, povestea despre copii care se droghează”, a spus și Minodora Mursoi, consilier la Primăria Lupeni.
Dar copiilor le-au vorbit concret și cei care se ocupă de astfel de cazuri.
„Formele traficului de copii și de persoane sunt foarte multe. Pot fi exploatați prin muncă, prin sclavie, sexuale, cerșetoria. Iar în acestea ajung mereu copiii din zona noastră. Sunt cazuri în toate cele 3 județe ale zonei noastre. Cauza principală nu este sărăcia, sau lipsa unui loc de muncă, dar nici izolarea în cazul copiilor, care vor să aibă prieteni în mediul online. Traficanții caută, defapt vulnerabilități. Toți avem, iar traficanții știu să exploateze asta”, a explicat Iuliana Leah, inspector de specialitate Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Alba Iulia.
Specialiștii le lasă numere de telefon și îi îndeamnă pe acești copii să li se adreseze atunci când se confruntă cu astfel de probleme, sau dacă știu cazuri de acest fel.
„Această întâlnire face parte dintr-un șir de evenimente grupate sub genericul „Tăcerea e tot o formă de violență. Vocea ta este soluția”. Îi facem pe copii și părinți să conștientizeze riscurile. Vrem să combatem astfel și fenomenul de violență, cu care ne întâlnim des în școlile noastre și în afara lor. Trebuie să acceptăm că ele există și este primul pas în a ne feri de ele”, a spus și Robert Humel, inspector din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Diana Mitrache