Periodic, tineri, dar mai ales multi minori, ajung la camera de urgentã a Spitalului din Petrosani, drogati, cu sevraje puternice, multi dintre ei fiind în stare gravã, nu pentru prima datã la spital si este nevoie chiar de sprijinul politiei.
Este un fenomen pe care la spital îl poti vedea frecvent si medicii de aici spun cã majoritatea consumã frecvent marijuana. În 26 iunie este Ziua Mondialã de Luptã împotriva Consumului si Traficului de Droguri.
Statisticile aratã cã numãrul celor care se drogheazã a crescut uimitor si  la Petrosani vin consumatori foarte tineri. Iar acestea sunt doar cazurile ce chiar ajung la urgentã.
„Într-adevãr, în ultimul timp, apar unul, douã prezentãri de pacienti care au consumat droguri. Unii sunt la prima lor prezentare la urgentã, sau chiar la primul lor consum, fie vin pacientii considerati de noi clienti fideli, care nu vin prima datã. Sunt cu vârste de la 16 ani, pânã la 30, ori 40 de ani. Alarmant, însã, este cã apar cazuri în rândul minorilor si un lucru care este si mai grav, apar cazuri de conducãtori auto. Deci, cei care se drogheazã, care urcã apoi la volan, iar apoi pun în pericol si viata lor si a celor din trafic”, a spus dr Liliana Ciolofan, medic UPU SMURD Petrosani.
Potrivit Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Hunedoara, la nivel de judet, urgentele medicale provocate de consumul excesiv de droguri au crescut de aproape patru ori în ultimii cinci ani. Astfel, în 2014 s-au înregistrat 10 cazuri de persoane care au ajuns la spital, în urma intoxicatiilor cu stupefiante, în 2015 – 34, în anul 2016 – 24, în 2017 ,  25, iar în 2018 nu mai putin de  37. Câteva dintre aceste persoane au avut nevoie de o perioadã de internare în spital, pentru a diminua efectele nocive ale  substantelor psihoactive, dar medicii nu pot face prea multe. „Noi le facem examenele  toxicologice pentru a se putea preciza drogul pe care l-au  consumat. Apoi, se comunicã politiei, care îl ia în evidentã. O parte dintre ei ajunge la serviciul de psihiatrie a acestui spital, dar doar cei care nu sunt foarte agresivi. Cei agresivi, ajung la spitalele superioare, la Zam, spre exemplu, dacã necesitã spatii închise, sau în centrele de reabilitare. Acestea din urmã existã, dar nu stiu unde sunt, însã, trebuie si vointã multã din partea lor. Degeaba îi trimiti în centrul de reabilitare, dacã pacientul dupã aceea, consumã iar. Întrebare, La noi consumã muti marijuana”, mai spune medicul Ciolofan, care îi întâlneste pe acestia la sectia de urgente a Spitalului de Urgentã din Petrosani, ori, mai grav, îi primeste când sunt adusi pe targã, cu salvarea, urmatã de un echipaj de politie.
Ce sanse au?
Tinerii care se drogheazã, însã, nu prea au mari sanse si nici nu sunt prea mult ajutati. Miercuri, 26 iunie, cu ocazia Zilei Internationale de Luptã împotriva Consumului si Traficului de Droguri, DSP Hunedoara, în parteneriat cu alte institutii, organizeazã o campanie de informare pe tema consumului de droguri si a rolului pe care îl au adultii în a preveni acest fenomen. Cât de mult ajutã, vom vedea pe  viitor, însã, statisticile aratã îngrijorãtor. Numãrul consumatorilor este mare, iar mare este si numãrul celor care ajung în spital, în faze grave.
Centrul de prevenire antidrog are o paginã de facebook, la adresa https://www.facebook.com/cpecaconstanta/, iar cei interesati, pot sã intre acolo pentru informatii.
Statistici uluitoare
Conform statisticilor Ministerului Sãnãtãtii, se estimeazã cã peste 92 de  milioane de persoane cu vârsta de 15-64 de ani din Uniunea Europeanã au încercat droguri într-un moment al vietii, mai frecvent printre bãrbati (56,0 mil) fatã de femei (36,3 mil) si mor în fiecare an între 10.000 si 20.000 de consumatori de droguri.
În Republica Moldova,  în ultimii ani, situatia prin  narcomanie se agraveazã. Comparativ cu anul 2016, în anul 2017, a sporit incidenta de la 17,0 pânã la 25,1 cazuri la 100 mii populatie si prevalenta – de la 317 pânã la 328,3 cazuri la 100 mii  populatie.
În data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generalã a ONU a decis ca ziua de 26 iunie sã fie celebratã ca Zi Internationalã de Luptã împotriva Abuzului si Traficului Ilicit de Droguri, ca o expresie a determinãrii ONU de a consolida actiunile si cooperarea la nivelul statelor membre, pentru a atinge obiectivul de a avea o societate internationalã fãrã consum abuziv de droguri. Campania „În primul rând, ASCULTÔ este o initiativã de crestere, pe baze stiintifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investitie efectivã în bunãstarea copiilor si tinerilor, a familiilor si a comunitãtilor din care fac parte acestia. Drogurile ilegale amenintã sãnãtatea si bunãstarea  oamenilor. La nivel global, existã un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din  cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizãrii opioidelor. Drogurile nu afecteazã doar consumatorii; acestea provoacã familiilor si celor dragi, dificultãti enorme si suferintã.
În România, consumul oricãrui drog ilicit prezintã prevalente de douã ori mai mari în rândul adultilor tineri (grupa de vârstã 15-34 ani), fatã de cele înregistrate în  populatia generalã (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populatia scolarã (16 ani).
Tulburãrile cauzate de consumul de droguri submineazã relatiile cu persoanele apropiate, deterioreazã viata familialã si pot ruina oportunitãtile  copiilor si tinerilor de educatie si angajare. Impactul acestora se resimte în comunitãti, sistemele de justitie penalã si în întreaga societate.
PÃRINTII au cea mai mare influentã în a-si ajuta copiii sã creascã fericiti si sã învete sã se descurce bine în situatii dificile de viatã.
PROFESORII pot avea o influentã pozitivã asupra copiilor si tinerilor pentru a-i ajuta sã creascã fericiti si optimisti.
Diana Mitrache