Tragedia petrecută în Defileul Jiului, duminică, atunci când un bărbat și-a pierdut viața, după ce a
fost străpuns de un bolovan căzut de e versant pe
mașina pe care o conducea, arată spre drumari.
Lucrările din Defileul Jiului au durat mai mulți ani, dar specialiștii spun acum că ele sunt sigure și realizate după
normativele în vigoare. DRDP Criaova a făcut câteva precizări.
Lucrările de reabilitare a DN66 s-au executat în baza unui contract care a avut recepția la terminarea lucrărilor în anul 2019 și recepția finală în luna decembrie 2021, susțin cei de la DRDP Craiova.
„Sistemul de plase de protecție a fost stabilit în cadrul proiectului pe baza auditului de siguranță a circulației.
În zona producerii evenimentului de duminică, 2.10.2022, sunt montate plase de protecție a versantului care sunt în perfectă stare, între km 116+913 și 116+932 dar și bariere elastice între km 116+970 și 117+030, acestea fiind siteme de protecție stabilite prin proiect și executate pe teren.
În această zonă datorită specificului dispozitivelor de protecție este exclusă execuția rănguirii de versanți. Această metodă este utilizată numai acolo unde nu sunt montate dispozitive de protecție. Lucrarea executată recent nu permite desprinderea de pe versant a unor stânci de mari dimensiuni acolo unde sunt montate plase”.
Mai mult, cei care întrețin drumul și, implicit, versanții, spun că există și un contract ce privește curățarea plaselor de materialele ce sunt prinse în ele, după viituri.
„Privitor la descărcarea plaselor de protecție, ca urmare a solicitării Secției de Drumuri Naționale Tg. Jiu, înregistrată la D.R.D.P. Craiova, cu privire la “materialele care au căzut în plasele de protecție și au determinat instituirea de restricții de circulație ” au fost contactate firme de specialitate pentru remedierea situației”, se mai arată în comunicatul remis presei.
O singură firmă care a manifestat interesul pentru golirea plaselor, iar emedeierea a fost executată în bune condiții, recepția fiind făcută în 6 aprilie.2022.
Evenimentul din Defileul Jiului a impus drumarilor să ia măsuri pe toate zonele de acest fel.
„Precizăm că toate direcțiile regionale au primit dispoziție din partea conducerii CNAIR să inspecteze periodic zonele montane aflate în administrare și ia măsuri în regim de urgență acolo unde se impune”. Trebuie menționat că Defileul Jiului este parc național, arie protejată și toate plasele au fost montate după ce un proiectant specializat a efectuat o analiză și a identificat zonele cu risc de cădere a pietrișului sau stâncilor. Mai mult, în special vara, pe versanții de pe marginea tuturor drumurilor naționale au loc acțiuni de rănguire pentru a disloca bucățile de piatră care prezintă risc de a cădea pe carosabil. De asemenea zonele identificate cu risc sunt semnalizate corespunzător.
Potrivit legii responsabilitatea montării de sisteme de protecție revine administratorului drumului public, până la o înălțime de maximum 30 de metri.
Diana Mitrache