Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, o zi care a fost proclamată astfel printr-o lege din 20 mai 1998.
În Valea Jiului este arborat unul dintre cele mai mari Drapele din Hunedoara, exact la granița unde cândva era separată Țara Românească de Imperiul Austro-Ungar.
Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol național cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa.
De la vechii daci, la era comunismului, fiecare Drapel al României a cunoscut modificări ale stemei, însă, culorile rămân aceleași: albastrul, galben și roșu. Noi le-am regăsit expuse în sala de ședințe a unei primării, acolo unde se întâlnesc consilierii de la Vulcan. „O idee a vechiului primar, regretatul Gheorghe Ile, a fost aceea de a pune în sala de consiliu, pe lângă imaginile de ieri și azi cu Vulcanul, și aceste drapele, care conțin simboluri încă de pe vremea dacilor. Sunt steme care au fost, de-a lungul timpului, pe steagul Moldovei, ori al Țării Românești”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
În timpul revoluției de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică (1848 – 1849), 14/26 iunie, când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național.
În Valea Jiului, există un astfel de simbol uriaș, chiar imediat după intrarea din Defileul Jiului. Tot aici era și granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească.

 

Diana Mitrache