”Mi s-a distrus familia. Acum încerc sã repar câte ceva, dar s-au reinstalat lipsurile si se reconfirmã faptul cã dragostea, inclusiv a copilului pentru pãrinte, trece prin stomac”.

Râsul-plânsul celor rãmasi fãrã un loc de muncã datoritã restructurãrilor, a reducerii îngrijorãtoare a posturilor si chiar a închiderii/falimentãrii societãtilor comerciale, capãtã forme de examen al vietii pe care unii îl trec cu bine, altii…

Femeile par mai puternice în asemenea situatii. Se reorienteazã rapid, cautã cu înfrigurare alternative, fac haz de necaz si mai gãsesc resurse sã-si sustinã moral si familia. Unele au reusit, multe au obosit, altele au murit de inimã rea, cum este cazul femeii de 50 de ani de pe strada Prundului din Petrila…

”Sotul si-a ocupat timpul liber cu alte femei, pe banii mei”

Dupã închiderea Preparatiei Petrila, Magdalena M.S., fostã salaristã, a fost nevoitã sã treacã în mediul privat.

S-a descurcat cu brio, pânã acum doi ani când patronul a trecut la cele vesnice, iar familia acestuia a lichidat afacerea si a plecat prin pãrtile Timisoarei. Cum sã stai inactivã dupã 23 de ani de muncã neîntreruptã, mai ales în conditiile actuale, cu atâtea nevoi? – era problema Magdalenei M.S. Are un fecior student, un altul elev de liceu, un sot tânãr pensionar… A luat calea pribegiei, la muncã în tãri strãine. ”Era greu, dar ne mai descurcam. Doar cã acesti ultimi ani cât am fost mai mult plecatã, mi-au adus numai necazuri si nu stiu dacã a meritat. Am avut ce pune pe masã, ce mânca si am mai adunat câte ceva, dar am scãpat de sub un control pãrintesc copiii, iar sotul si-a ocupat timpul liber cu alte femei pe banii mei. Spun acum banii mei pentru cã de regulã nu transam lucrurile asa: al meu, al tãu.  Totul era al nostru. Cu alte cuvinte mi s-a distrus familia. Acum încerc sã repar câte ceva, dar s-au reinstalat lipsurile si se reconfirmã faptul cã dragostea, inclusiv a copilului pentru pãrinte, trece prin stomac. Caut încã solutii. Rãu este cã-mi trece viata…”- a povestit plinã de nãduf, Magdalena M.S., precizând cã nu mai are mult timp la dispozitie si cã va trebui ”sã rupã pisica”.

Viata, ca pamfletul cu sosete

Un alt mod de a se manifesta, este cel al Melindei G., care a transformat drama în pamflet, în ceva care nu seamãnã nici a râs, dar care sã stopeze suvoiul de lacrimi stârnit de umilintã si disperare.

”Fiindcã acum am mai mult timp liber si stau acasã – mi-au fãcut vânt de la serviciu, cã s-a redus postul -, m-am gândit sã mã reapuc de tricotat si de croitorie… cã trãim de 23 de ani vremuri tulburi, asta ni se tot zice, cã-i greu la noi în tarã, economia e la pãmânt, nu sunt bani pentru salarii, pentru nimic, no’ în fine…asta e! Cert este ca am fãcut o pereche de sosete de lânã pentru sotul meu. Mi-au iesit foarte bine, material mai aveam de pe vremea lui Ceausescu, deci n-am dat banii pe el si cu tricotatul mi-am reamintit cum se tricoteazã, una pe fatã-una pe dos, de la orele din clasa a IV-a, a V-a, de la PTP, adicã lucru manual…:) Ce bine cã ne-au învatat fiindcã, uite, mie acum îmi prinde bine, m-au scutit sã mai dau banii si pe sosete, mai ales ca nici n-am… Fiindcã mi-au iesit asa de bine sosetutele sotului, m-am gândit sã-mi fac si eu ceva pentru mine… O rochitã, fiindcã sunt extrem de scumpe în magazine si nu ne permitem….”- scrie Melinda G., o femeie frumoasã, tânãrã, care nu vrea sã se lase coplesitã…

Instututia familiei, în ruinã

Pentru cã o statisticã a divorturilor rezultate din sãrãcie, nu existã, se presupune cã o crestere a numãrului acestora este din cauza lipsurilor. O situatie, fãcutã publicã luna trecutã, aratã cã au divortat cu 10% mai multi români decât în  anul anterior. Mai exact, s-au înregistrat 35780 divorturi, cresterea fiind constantã în ultimii trei ani. Dar câte despãrtiri existã în fapt, nimeni nu poate spune.

Cât privesc copiii celor rãmasi fãrã locuri de muncã si nevoiti sã plece peste hotare, cei mai multi sunt copiii care au un singur pãrinte ce lucreazã în afara tãrii – 49.805. Cei cu ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate  sunt în numãr de 23.632, majoritatea sunt îngrijiti de rude pânã la gradul IV si aproape 1000 au fost plasati de stat la asistenti maternali, în centre de plasament, la rude sau la alte familii. Numãrul copiilor cu un pãrinte unic sustinãtor care lucreazã într-o altã tarã se ridica la finele lunii iunie 2012 la 10.875

Ileana Firtulescu