Studenții de la Facultatea de Mine și cei de la Facultatea de Științe Economice pornesc maratonul unor simpozioane. Facultatea de Mașini mai așteaptă până la toamnă, când speră că va organiza astfel de sesiuni științifice, dar nu în mediul virtual. Universitatea din Petroşani și Facultatea de Mine, alături de organizațiile studențești din UP, organizează online în perioada 6-7 mai 2021, al XVIII – lea Simpozion Naţional Studenţesc „GEOECOLOGIA”.
La fel fac și studenții Facultății de Științe de la Petroșani, care, de joi, încep seria întâlnirilor în on-line, așa cum este posibil în acest moment. „Anul acesta, acest simpozion se derulează puțin mai aparte. Anul trecut chiar nu am putut să îl organizăm, că eram în situația de uergență, iar în acest an, le facem on-line. Facem simpozionul Geoecologia, la Facultatea de Mine și încă unul la Facultatea de Științe. Iar simpozionul de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică s-a amânat pentru toamnă, din două motive: Unul este legat de faptul că vrem să atragem studenți mai mulți din afara instituției și al doilea, că sperăm ca la toamnă să îl facem față în față”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Sunt zeci de lucrări ce au fost trimise pentru aceste simpozioane, iar platformele din on-line vor fi folosite acum pentru aceste întâlniri.
„Am achiziționat o platformă Zoom, cu 20 de posturi, așa încât această desfășurare să nu fie limitată la cele 40 de minute pe care ți le dă gratuit această platformă. Mergem pe Zoom, pentru că profesorii și studenții sunt deja obișnuiți”, mai spune rectorul de la Petroșani. Astfel de simpozioane atacă domenii și teme de actualitate, iar mulți dintre participanți vor avea în prim-plan, acum, în 2021, și problemele generate de pandemia de COVID-19. Studenții înscriți urmează universități din toată țara, iar lucrările prezentate aici vor fi premiate. Ultima dată, acest simpozion a avut loc în 2019, iar atunci au participat chiar și elevi de liceu, la o secțiune inovativă, alături de tineri de la Universitatea Constantin Brîncuși din Târgu Jiu, Universitatea Craiova, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest, Universitatea Regele Mihai I Timișoara, Politehnica Timișoara, Aurel Vlaicu Arad, ori de la Babeș Bolyai Cluj.
Diana Mitrache