Douã sãptãmâni. Atât a mai rãmas pânã când Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã achizitioneze certificatele de carbon aferente anului trecut. Partea cea mai proastã este cã nu existã resursele financiare necesare, iar dacã aceste certificate nu sunt achizitionate, CEH riscã sã fie închis.
“Nu sunt bani pentru certificatele de carbon. Amendã e putin spus, amendã ne-au dat tehnocratii cã am luat mai târziu, desi asa a fost datã ordonanta de urgentã. Când s-au dat banii atunci s-au dat. Se opreste activitatea, scrie în lege, nu e permisã functionarea fãrã cumpãrare. Pai am intrat în insolventã cã nu aveam bani. Nu avem de unde. Nu sunt venituri. Pretul pietei este mic, asa e perioada asta de primãvarã”, spun surse din cadrul CEH. De cealaltã parte, reprezentantii Ministerului Energiei poartã discutii cu cei de la Finante, astfel încât sã se acorde si celalaltã parte din bani pentru CEH.
„Purtãm discutii cu Ministerul de Finante pentru a acorda si restul de bani astfel încât societatea sã cumpere certificatele de carbon. Discutiile sunt destul de avansate”, au precizat reprezentantii Ministerului Energiei. Complexul Energetic Hunedoara nu dispune de fondurile necesare în vederea achizitionãrii certificatelor de carbon. Anul trecut a fost emisã o ordonantã de urgentã prin care s-au alocat bani societãtii în vederea achizitionãrii certificatelor de carbon. Pentru cã Guvernul s-a miscat greu, banii au ajuns dupã data limitã, astfel cã CEH a cumpãrat certificatele de carbon cu întârziere si a primit si amendã de la Ministerul Mediului. Complexul Energetic Hunedoara a contestat amenda primitã de la Ministerul Mediului pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon. Instanta de la Judecãtoria Deva si-a declinat competenta în favoarea Judecãtoriei Petrosani. Aceasta va trebui sã transeze procesul în care CEH ar trebui sã plãteascã o amendã de aproape 600 de milioane de lei pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon.
“Admite exceptia necompetentei teritoriale a Judecãtoriei Deva, invocatã prin întâmpinare de cãtre intimatã si, în consecintã: Declinã competenta de solutionare a plângerii contraventionale formulatã de petenta Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., în contradictoriu cu intimata GARDA NATIONALÃ DE MEDIU – COMISARIATUL GENERAL prin Serviciul Comisariatul Judetean HUNEDOARA, cu în favoarea Judecãtoriei Petrosani”, se aratã în solutia Judecãtoriei Deva. Anul acesta nu existã fondurile necesare pentru achizitionarea certificatelor, iar sansele ca Ministerul de Finante sã aloce alti bani societãtii energetice sunt limitate. Astfel, existã toate sansele ca la data de 30 aprilie, Complexul Energetic Hunedoara sã se închidã.
Monika BACIU