Cearta mare intr-o familie, in care mama isi acuza fiul ca ascunde bani, ca nu este sincer si ca nu sunt ca o familie unita. Cauza? Locuri de munca similare, salarii diferite, la doua firme de acelasi profil, in aceleasi conditii de prestare servicii si plati.
Scandalul starnit de sesizarile agetilor de paza de la SC Axis Corporate Security – cea care a subcontractat o parte din serviciile de profil de la SC Scorseze Security International, catre Compania Nationala a Huilei, respectiv paza si protectia a cinci perimetre miniere – scoate la lumina situatii ingrijoratoare, dar si certuri in familii datorita diferentelor incredibile in ceea ce privesc orele suplimentare si cuantumul salariilor.
SC Axis Corporate Security este acuzata de angajati ca nu respecta Codul Muncii, ba mai mult atitudinea fata de salariati este una a stapanului fata de sluga. Firma care are contract direct cu CNH, in actul de sucontactare a stipulat clar ca SC Axis va presta in aceleasi conditii, cu respectarea legii si asigurarea personalului specializat necesar. Lucrurile nu au stat asa, pe motiv ca afacerea nu este profitabila si ca in nici un caz Axis nu va merge pe pierdere. Si de unde poti recupera diferenta? Din cheltuielile cu personalul, mizandu-se pe faptul ca personalul va fi docil in aceasta perioada cand foamea este mare, iar locuri de munca sunt foarte putine.
Ce ar trebui sa respecte Axis si nu o face, sunt foarte multele ore suplimentare neplatite, numarul insuficient de agenti de paza, neplata sporurilor, intarzieri uriase de plata a salariilor pe motiv ca CNH intarzie la randul sau plata catre societatile de paza si protectie. Toate acestea au facut obiectul unui control al Ministerului Muncii. De ce SC Scorseze nu are aceleasi probleme desi este platita la fel de catre CNH, cu precizarea ca are personal suficient, spune managerul zonal al SC Scorseze Security International SRL, Viorel Vasian.
Doua firme, doua moduri de gandire
”Noi, ca societate care are contractul direct cu Compania Nationala a Huilei, suntem responsabili si de situatiile in care SC Axis ar putea produce pagube, prin neglijente, prin lipsa calitatii serviciului in conditiile cerute de beneficiar conform bunei executii stipulata in contract. Suntem interesati de calitatea prestatiei, de ceea ce se petrece la Axis. Daca cumva Axis savarseste greseli, incalca regulile bunei executii, noi avem posibilitatea sa recuperam ”sanctiunile” ce decurg din contract pentru ca beneficiarul, CNH, vireaza banii in contul nostru, iar noi platim mai departe firmei Axis. Astfel, stabilim coantumul pagubei si le retinem banii. Cat priveste intarzierea viramentelor CNH, acestea exista uneori, dar nu am avut probleme pentru ca Scorseze a pornit la acest drum cu o suma tampon, o rezerva pe o luna-doua pentru plata salariilor cunoscandu-se circuitul greoi al decontarilor. Chiar si asa am mai avut probleme de cateva zile intarziere la plata salariilor. SC Axis are alta gandire si abordare a acestei afaceri.
Da, in contractul dintre noi si Axis scrie clar ca pe relatie cu CNH se respecta aceleasi conditii. Cat priveste numarul agentilor de paza necesari acoperirii obiectivelor, noi avem, de exemplu, la Lupeni 98 de agenti la 27 de posturi, la mina Vulcan – 38 de oameni la 10 posturi, la Coroesti – 61 de oameni pentru 17 posturi si asta pentru ca pot interveni foi de boala, concedii, iar respectivele posturi trebuie acoperite fara a incarca peste limita admisa de lege un angajat cu ore suplimentare. Media unui salariu al agentilor nostri este de 850 ron, plus orele suplimentare platite cu 75% conform legii. In plus, anual CNH a ajustat plata catre noi 5,7% rata inflatiei, care se regaseste si in salariile oamenilor nostri” _ a declarat managerul zonal al SC Scorseze Security International SRL, Viorel Vasian.
Salariile diferite arunca in aer armonia din familii
Responsabilii de obiective din teritoriu au intalnit situatii in care, spre exemplu, intr-o familie mama era angajata SC Scorseze, iar fiul – angajat al SC Axis. Fiecare dintre cei doi presta aceeasi munca. In ziua de plata scandalul a cuprins respectiva familie pentru ca mama nu putea sa creada ca fiul ei are un salariu mai mic cu circa 4 milioane lei, in conditiile in care prestase ore suplimentare mai multe ca ea. Fiul a fost acuzat ca ascunde bani, ceea ce nu se face, mama spunandu-i ca daca doreste sa-si cheltuiasca banii in alte scopuri nu este nici o problema, dar nu trebuie sa minta. Sau daca vrea sa plece pe undeva, sa spuna cinstit, nu ca ar presta ore suplimentare, pentru ca minciuna are picioare scurte si iese la lumina, dovada fiind salariul. Degeaba a explicat fiul cum stau lucrurile, cele doua firme au stricat armonia unei familii, pentru una a dat si alta a luat din banii pentru munca prestata.
Un calcul sumar al diferentelor de salarii – 3-4 milioane lei vechi lunar mai putin la salariile angajatilor – reliefeaza faptul ca la circa 260 de oameni cati are SC Axis Corporate Security ar scoate un profit in jur de 780 milioane lei vechi pe luna.
Ileana Firtulescu