Realizarea mixului energetic este, din nou, o temã de actualitate la nivelul Guvernului. Statul ia în considerare realizarea unui mix energetic bazat pe cãrbune si hidro. Si partea care va rãmâne din Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi inclusã în posibilul mix energetic.
Ministerul Energiei are în plan reorganizarea productiei de energie prin înfiintarea unei noi companii în care sã fie incluse atât centralele pe cãrbune, cât si cele hidro, a declarat, marti, Doru Visan, secretar de stat în minister. Intentia vine ca urma a faptului cã tara noastrã a importat multã energie în primele douã luni de iarnã, ca urmare a pretului mare de pe piata internã. Dacã nu se va gãsi o solutie de reorganizare si eficientizare, situatia se va repeta an de an. Intentia de a se crea o companie în care sã fie cuprinse termocentralele si cele hidro a fost anuntatã de secretarul de stat, Doru Visan, fost director general la SE Paroseni.
„Structura actualã a productiei de energie, monocombustibil, este cea mai pãguboasã. Dacã nu atacãm frontal, vom avea la nesfârsit aceleasi probleme. (…) Statul este actionar si la Hidroelectrica, si la cãrbune. O variantã de lucru este o companie nouã, cu Hidroelectrica si Complexul Oltenia. Mentinerea cãrbunelui si definirea lui este obligatorie. România nu-si poate permite sã renunte la cãrbune”, a spus Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei, precizând si cã propunerea va fi lansatã în dezbatere publicã. În noua structurã ar urma sã fie incluse Hidroelectrica, companie pe profit, dar si douã societãti aflate pe pierdere, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara. Ideea fuziunii companiilor profitabile cu cele pe pierdere a fost lansatã de fostul ministru al economiei Adriean Videanu în anul 2011. Ideea a fost reluatã în 2013 de fostul ministru Constantin Nitã si sustinutã de Guvernul Ponta de atunci. Nitã a încercat sã o promoveze, însã s-a stins odatã cu schimbarea sa din functie în 2014.
Monika BACIU
Maximilian GÂNJU