Tot mai multi oameni vin sã doneze sânge, iar peste 2.400 de donatori au fost înregistrati doar în Valea Jiului, pe parcursul anului trecut.
Sunt multi dintre cei care fac asta de ani de zile, dintr-un spirit civic, dar, îmbucurãtor este acum cã a crescut numãrul tinerilor care fac asta.. Norbertabia a ajuns la vârsta majoratului, e din municipiul Vulcan si vine deja a doua oarã sã doneze sânge, din convingere si pentru cã toatã familia lui face asta de ani buni.
„Am 18 ani si m-am hotãrât asa, cã e o traditie în familia noastrã. Chiar cunosc prieteni de o vârstã cu mine, care nu vin de fricã, dar eu îi sfãtuiesc sã vinã cã nu e nicio tragedie. Ne gândim cã ajutãm oameni care au probleme”, a spus, imediat dupã ce a donat sânge, Norbert Pap, unul dintre tinerii care deja si-a fãcut un obicei sã vinã aici, alãturi de familia sa.
În Valea Jiului existã o „caravanã pentru a dona sânge”, iar medicii merg în fiecare oras ca sã nu se mai deplaseze donatorii la centrul din Petrosani. „De obicei miercurea se pleacã pe teren la Uricani, Lupeni si Vulcan. Si avem colegi care fac publicitate, dar avem donatori. Nu foarte multi. Cei mai multi sunt vechi si acceptã sã nu se mai deplaseze spre Petrosani, lucru ce a fãcut sã creascã, dar foarte putin, numãrul donatorilor”, ne-a spus dr Costantin Gheorghiu, medicul care asigurã consultatia celor ce vin sã doneze.
În România, doar 2 la suta din populatie doneazã sânge si asta, în timp ce în Franta, spre exemplu, procentul donatorilor este de 20%. Îmbucurãtor, însã, este faptul cã tinerii au înteles mesajul. „Totdeauna vor fi probleme, pentru cã donarea este benevolã, dar sunt oameni care vor sã facã acest act umanitar. Dar, îmbucurãtor este cã, în ultimul timp, vin multi tineri. Si acesta e un lucru foarte bun”, mai spune dr Gheorghiu. Cei care doneazã pot beneficia, conform legii din România, de o zi de concediu, analize gratuite, 7 bonuri de masã, în valoare totalã de 60 de lei, dar si de sentimentul cã au fãcut o faptã bunã. Trebuie doar sã îndeplineascã anumite conditii, si anume: sã aibã vârsta cuprinsã între 18-60 ani, greutate peste 50 Kg, puls regulat, 60 -100 bãtãi/ minut, ori sã nu fi suferit în ultimele 6 luni interventii chirurgicale. Intervalul minim între donãri este de 8 sãptãmâni, dar numãrul de donãri nu trebuie sã depãseascã 3 donãri / an la femei si 4-5 donãri / an la bãrbati.
Diana Mitrache