Este nevoie zilnic de oameni care sã doneze sânge, iar acest mesaj a fost bine înteles la Petrosani, unde, zilnic, vin donatorii. O fac pentru cã înteleg cã acum ar fi momentul oportun, dar si din obisnuintã, iar medicii recunosc cã, atunci când se pune problema, îi si cheamã de acasã.
La centrul de transfuzii de la Petrosani, chiar dacã vremea nu a fost una prielnicã, noi am gãsit donatori. Nu sunt multi, dar vin pentru cã stiu cã viata altor oameni depind de ei. Au venit pentru cã stiu cã este nevoie si, pentru cã sunt donatori vechi, care fac asta din obisnuintã.
„Da, am socotit cã e timpul. Ar trebui sã donãm cât mai multi, mai ales acum, cã este nevoie de acest lucru si, ca donator vechi, nici nu cred cã este ceva extraordinar de greu. E ceva omenesc. Fratele meu a avut nevoie cândva de sânge si de atunci m-am obisnuit sã donez”, a spus unul dintre donatorii vechi ce vin la centrul de la Petrosani. L-am gãsit prin apropierea centrului si, imediat ce a auzit de campanie, a si intrat sã doneze.
La centrul de transfuzii sanguine, atunci când este nevoie acutã de sânge, medicii spun chiar cã îi sunã pe donatorii vechi si de fiecare datã acestia vin.
„Centrul de transfuzii nu s-a închis si nu se va închide. Vor fi chemati donatorii vechi si dedicati, în care avem foarte mare încredere. Pe aceastã cale noi chiar vrem sã îi chemãm. Le facem programãri zilnic, pentru cã trebuie sã asigurãm cantitatea normalã de sânge. Este nevoie si va fi nevoie mereu”, a spus, în apelul sãu cãtre donatori, dr.. Constantin Gheorghiu, medic care verificã starea de sãnãtate a donatorilor la Centrul de transfuzii Petrosani.
Criza provocatã de epidemia de coronavirus a împutinat si numãrul donatorilor de sânge care vin sã mai facã acest gest. Tocmai de aceea, cei din aceste centre îi asigurã pe cei ce doresc sã facã astfel de gesturi cã totul este steril, fiecare donator primeste chiar si mascã de protectie,
În toate centrele de donare existã un punct de triere unde se mãsoarã temperatura, se investigheazã istoricul de cãlãtorie, posibilul contact cu persoane infectate si posibilele simptome ale infectiei. Donatorii primesc mãsti, se supravegheazã dezinfectia riguroasã a mâinilor, se dezinfecteazã regulat spatiile de donare si se asigurã distantarea optimã a donatorilor.
Nevoia de sânge nu se opreste odatã cu declansarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge sã continue! Dacã nu ati cãlãtorit în afara tãrii în ultimele 28 de zile, nu ati intrat în contact cu persoane infectate si nu prezentati simptome specifice infectiei cu coronavirus, puteti sã donati.
Diana Mitrache