7Lucrãrile din Straja, avanseazã, încet, dar sigur. În Straja a fost finalizat, pe jumãtate un pasaj care ar urma sã facã legãtura cu pârtiile de schi. Aici au fost realizate mai multe lucrãri, însã mai este mult pânã când întregul proiect va fi dus la bun sfârsit.

“În momentul de fatã avem un pasaj care este finalizat doar jumãtate din care vroiam sã facem o continuare a pârtiei de schi, din motive financiare suntem cu lucrãrile sistate. Noi avem fãcut în Straja un lac de acumulare de 75.000 de metri cubi, avem un telescaun nou, avem o telegondolã, avem pârtii amenjate, dar de la Ministerul Turismului nu au venit banii necesari pentru continuarea lucrãrilor. Sunt si niste lucrãri întârziate la platã. Am primit, de curând, 190 de miliarde de lei vechi. S-au dus banii cãtre constructor, dar încã nu au fost plãtite toate lucrãrile efectuate si din acest motiv suntem în aceastã situatie”, a declarat Gabriel Lungu, city-managerul municipiului Lupeni.

Reprezentantii municipalitãtii spun cã în acest an nu va putea fi finalizat, în totalitate acest pasaj. “Cred cã nu (pânã la începutul sezonului de schi-n.r) nu vom avea acel pasaj finalizat. În acest moment nu mai e timpul, nu cred cã vom putea termina în aceastã iarnã, dar noi avem pârtiile cele mai lungi din tarã”, a mai spus Lungu.

Proiectele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Valea Jiului sunt întârziate din cauza fondurilor insuficiente alocate de la Guvern. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, spune cã va face toate demersurile pentru ca sã fie alocati bani de la centru pentru aceste lucrãri de anvergurã din Valea Jiului.

7-1“Stagnate, într-o parte, pentru cã stiu cã într-o parte s-au dat fonduri, mã refer la cele de la Straja, de la Lupeni s-au primit fonduri chiar consistente. Dacã aceste fonduri se îndreaptã toate spre firmã si nu se cheltuiesc pe altã parte, atunci firma va scãpa de falimetn si pot sã continue lucrãrile, sigur fiind ziua mea de Valea Jiului, am discutat cu primarul din Petrosani si mi-a arãtat o situatie exactã cu care este suma care au primit-o de la Bucuresti, este o situatie primitã de la Ministerul Turismului, vreo 25 de milioane, iar vreo 40% a achitat primãria vreo 11 milioane, deci o sumã consistentã datã de cãtre Primãria de la Petrosani. E  un viitor si o sursã de venit pentru cetãtenii Vãii Jiului dacã proiectul acesta se va finaliza. În ceea ce mã priveste voi face lobby asa cum am fãcut si voi face în continuare asa ca programul sã se încheie si ca atare sã primim fonduri serioase si anul viitor”, a spus Mircea Ioan Molot, presedintele CJH.

La Lupeni, proiectul Schi în Carpati a vizat unificarea a douã statiuni, respectiv Straja si Pasul Vâlcan. “Asta a fost ambitia si a noastrã, dar si a celor de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale ca aceastã zonã sã fie una dintre cele mai mari din Estul Europei. Noi ca statiune ne descurcãm si în acest fel destul de bine. Noi ajutam si statiunea din Pasul Vâlcan prin acest fel. Acest proiect ambitios, Schi în Carpati-Schi în România are nevoie si de continuarea plãtilor pentru cã la urma urmei am observat cã s-au fãcut plãti cãtre lucrãri care nu erau atât de necesare”,  a mai spus Lungu. In Straja sunt amenajate 7 partii de schi. Fiecare dintre acestea este echipata cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Aici mai functioneazã si telegondola care a fost inauguratã anul trecut.

Monika BACIU