D oi miniștri ai Energiei, Virgil Popescu, fostul oficial și Sebastian Burduja, ministrul în exercițiu, au vorbit despre viitorul Complexului Energetic Valea Jiului. Noua entitate trebuie să aibă un viitor, a fost concluzia acestora, dar cum se va întâmpla asta ne-a spus fiecare dintre ei.
Virgil Popescu este ministrul care a pornit lucrările pentru a crea Complexul Energetic Valea Jiului și a spus acum cum va putea supraviețui, care este viziunea celor de la Energie.
„S-au acordat bani din fondul de rezervă și în continuare se discută cu Comisia Europeană pentru acordarea ajutorului de stat de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă din cele patru mine care au rămas. Faptul că această companie va fi viabilă și după 2032 prin acea capacitate pe gaz, fotovoltaic și microhidrocentrala. Va produce, cred că, 150 de MegaWatti de energie electrică puterea instalată pe bază de gaz. Nu îmi dau seama câte terenuri au la dispoziție, dar sigur sunt pentru a putea pune fotovoltaice de obicei de 1 megawatt pe un hectar , în medie, iar microhidrocentrala, se fac calcule să vedem ce capacitate, dar cred că vor fi locuri de muncă în CEVJ și după data de închidere a sfârșitului de cărbune din România”, declară Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Și, tot într-o notă optimistă a fost și declarația actualului ministrul al Energiei, care a vorbit despre mixul energetic care va înlocui huila.
„Are șansele reinventării și are șansele unui viitor pentru prima dată după mulți ani de zile și mă bucur să fiu aici, alături de oameni la care țin foarte mult. Ce e mai greu urmează. Plecăm la drum cu o foaie curată pe care trebuie să scriem o altfel de pagină. Asta este principala diferență și am încredere că oamenii care își doresc un viitor pentru această zonă, vor avea foarte mare grijă pe
parcursul acestui drum. Dacă vom face greșelile trecutului ne merităm soarta! Dacă vom avea grijă de acest ajutor de stat și de cele care vor veni și vom respecta întrutotul pașii. În plus vom face proiecte prin care să reinventăm compania în zona de regenerabile și tot ce am discutat cred că putem face treabă”, a declarat Sebastian Burduja, fost ministru al Energiei.
Complexul Energetic Valea Jiului a luat naștere acum câteva zile și din această construcție energetic mai fac partea acum: Termocentrala Paroșeni, minele Lupeni, Lonea, Vulcan și Livezeni, iar pe viitor, când nu va mai fi cărbune, cei din minister spun că vor folosi apa, panourile solare și chiar o micro centrală nucleară.
Diana Mitrache