Doi directori din minerit, trimisi în judecatã de DNA

Doi directori din minerit au fost trimisi în judecatã de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formã continuatã. Cei doi sunt Daniel Antonie, care la data faptei director al Sucursalei Divizia Minierã din cadrul SC CEO SA si Vasile Ghimis, fost director la Directia Economicã a Sucursalei Divizia Minierã din cadrul SC CEO SA.

Procurorii DNA sustin cã acestia ar fi obtinut foloase necuvenite. Alti doi inculpati, Daniel Sever Giurcãu, administrator de fapt al SC TFR Teminvest SRL, si Florin Temelie, administrator de drept al aceleiasi societãti, au fost trimisi în judecatã pentru complicitate la abuz în serviciu în formã continuatã.

În fapt, potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpatii Antonie Daniel si Ghimis Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minierã din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încãlcarea dispozitiilor legale în domeniul achizitiilor publice, achizitionarea de la douã firme (printre care si SC TFR Teminvest SRL) controlate de inculpatii Giurcãu Daniel Sever si Temelie Florin, la preturi supraevaluate, a unui numãr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor si 170 truse sanitare de prim ajutor. În acelasi context, pe de o parte „ajutorul” acordat de inculpatii Temelie Florin si Giurcãu Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societãtilor pe care le administrau, la preturi supraevaluate de circa 6-7 ori fatã de preturile lor de achizitie. Pe de altã parte, aceeasi inculpati au depus oferte în numele altor societãti, fãrã consimtãmântul administratorilor acestora sau în numele unor societãti administrate de rude sau prieteni apropiati, dezavantajoase fatã de ofertele firmei câstigãtoare.

Prin aceastã conduitã infractionalã, profitând si de faptul cã la nivelul unitãtilor miniere din subordine era necesarã achizitionarea de truse medicale si furtunuri pentru pompieri, inculpatii Antonie Daniel si Ghimis Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minierã din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit în acelasi cuantum pentru societãtile controlate de cei doi oameni de afaceri.

SC CEO SA a comunicat cã se va constitui parte civilã în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei. În cauzã, procurorii anticoruptie au instituit mãsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Antonie Daniel si Ghimis Vasile. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se mentine mãsurile preventive si asigurãtorii dispuse în cauzã.

Marius MITRACHE