Au brevetat un prototip de mânã actionatã doar de intentia de miscare si au luat medalia de aur. Este unul dintre prototipurile ce ar putea fi fabricat în lume, pentru a-i sprijini pe cei cu probleme locomotorii, iar pentru asta au luat medalie de aur.
Vorbim despre studentii doctoranzi la Universitatea din Petrosani, care, dupã 4 ani de muncã se pot gândi cã au ajuns la una dintre cele mai mari performante în domeniul bioingineriei.
„Medalie de aur a primit inventia Dispozitiv pentru recunoasterea intentiei de miscare a bratului drept si realizarea unui exoschelet pentru sustinerea miscãrii respective, pentru persoanele ce au anumite probleme de mobilitate. Este un proiect si de cercetare doctoralã si este al 4-lea an de lucru si anul acesta a fost înregistrat si brevetul”, a spus prof univ dr Monica Leba, director Scoala doctoralã Universitatea din Petrosani.
O altã medalie de aur vine, de asemenea sã fie aplicatã pe viitor, tot pentru cei ce îsi pierd în timp capacitãtile de miscare a membrelor, în urma unor accidente, cum sunt cele de masinã si se numeste „Contributii privind utilizarea retelelor neuronale pentru conducerea unui brat artificial”.
„Presupune utilizarea unei cãsti neuronale pentru conducerea unui brat artificial, care poate înlocui un brat uman în caz de amputare, sau poate sã fie utilizat de persoanele ce au probleme de paralizie si nu pot face miscãri cu propriile mâini”, mai afirmã Monica Leba, director la Scoala doctoralã Universitatea din Petrosani.
Nu sunt singurele inventii, iar coordonatoarea doctoranzilor de la Petrosani spune cã a adunat mai multe medalii si premii pentru inventii ce au fost apreciate la cel mai mare salon de inventicã din zona noastrã.
„În perioada 16 – 18 mai, am fost la evenimentul ROINVENT de la Iasi. Este cel mai mare eveniment de creativitate si inovare din sud-estul Europei. Am participat cu 10 exponate, 5 brevete de inventii si 5 teme de doctorat si, dintre acestea 6 au primit medalii. Am primit douã medalii de aur, o medalie de argint si 3 de bronz, iar celelalte 4 au primit premiul de excelentã”, a completat profesorul Monica Leba. Un alt proiect denumit „Sistem de stocare si transmisie a memoriei musculare”, a luat argint, iar bronzul a ajuns la cei care au gândit un autoturism smart electric, ce recupereazã o parte din energia electricã consumatã. Tot bronz a luat si inventia care a descoperit o tehnologie de detectare a privirii, pentru marcarea si colectarea unor elemente.
Diana Mitrache