40 de cabinete ale medicilor de familie din județul Hunedoara au fost preselectate pentru finanțare prin PNRR. Acerștia își pot moderniza locațiile în care își primesc pacienții, dar pot primi și aparatura necesară consultațiilor.

Din păcate, nu sunt mulți cei selectați și una dintre cauze ar putea fi chiar faptul că, în Hunedoara, cei mai mulți sunt deja la pensie, ori în pragul pensiei.
Medicii de familie din localitățile: Balşa, Geoagiu, Aninoasa, Dobra, Boşorod, Vaţa de Jos, Vălişoara, Baru, Ghelari, Pui, Certeju de Sus, Baia de Criş, Romos, Râu de Mori, Densuş, Rapoltu Mare, Teliucu Inferior, Buceş, Romos, Veţel, Gurasada, Orăştioara de Sus, Bucureşci, Sălaşu de Sus, Uricani, Crişcior, Peştişu Mic, Sarmizegetusa, General Berthelot, Băiţa vor beneficia de fonduri prin PNRR.
Potrivit programului, medicii vor beneficia de reabilitarea, modernizarea și dotarea
cabinetelor de asistență medicală primară cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici.
Dotarea va cuprinde: aparatură de laborator de tip ”point of care”, echipamente medicale de tipul: electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical; vor fi alocate, de asemenea,
fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței
energetice.
Rata de finanțare: 100% – nu este necesară contribuție proprie din partea aplicantului. Doar că, în Hunedoara, nu sunt medici de familie și cei care au rămas sunt la pensie, ori în pragul pensiei, în marea lor majoritate. Un singur medic de familie tânăr a ajuns în Hunedoara, după spusele celor de aici, în ultimii ani.
Medicii de familie sunt
deja în pragul pensiei, ori unii chiar ar fi trebuit deja să părăsească sistemul.
Diana Mitrache