Societatea care închide minele din Valea Jiului a bătut orice record în ce privește reangajarea persoanelor care au plecat din sistem. Asta, pentru că unii dintre cei care lucrează și acum, au plecat cel puțin o dată de la firmă, ca mai apoi să revină cu contracte pe perioadă determinată. Dar directorul spune că e singura lui șansă de a nu lucra singur.
Nu mai puțin de 7 oameni îl ajută acum pe directorul Societății de Închideri de Mine din Valea Jiului să gestioneze activitatea societății care, la finele anului trecut a disponibilizat întreg personalul. Sunt oameni care au plecat de la această firmă, dar de care mai era nevoie. Au făcut-o ca să nu piardă sumele compensatorii și vechimea în muncă, iar unii dintre ei sunt reangajați pentru a doua oară.
„Sunt disponibilizați, pentru că și-au luat pensia. Sunt angajați cu contracte pe perioadă determinată. Nu vor mai putea să beneficieze de încă o disponibilizare, fiindcă nu au cum. Eu am respectat programul de disponibilizare, până la data de 31 decembrie 2021”, a spus Daniel Sîrb, directorul SNIMVJ.
Toți acești oameni reangajați au fost eliberați cu data de 30 decembrie 2021, spune directorul, iar reangajarea lor era absolut necesară, pentru că altfel nu avea cu cine să mai lucreze, pentru că nimeni nu s-a gândit că societatea va mai avea de gestionat unele lucruri.
„Am avut nevoie la partea economică, la juridic, la salarizare. Nu pot să merg mai departe să o țin. Au fost disponibilizați, apoi s-au dus pe alte locuri de muncă, sau, cei care au fost disponibilizați au și prins pensia și, la ora actuală, vorbim de 6 dintre ei care au și pensie. Pensia e cumulată cu salariul. Dar eu mulțumesc la Dumnezeu că s-a întâmplat așa, că dacă era valabilă legea că dacă e pensionar, nu poate fi reangajat, că nu aveam pe cine să aduc. Eu nu am cu cine să funcționez. Pentru că, pentru cei care au plecat din sistem, eu le ofeream la reangajare, salariul maxim până la 1 iulie. Ori el are 4 ani de vechime”, mai spune directorul SNÎMVJ.
Societatea de Închideri de Mine i-a plătit recent și fostului director Aurel Anghel peste 400 de mii de lei, bani pe care acesta îi merita ca bonificație, pentru că și-a îndeplinit criteriile de performanță. Mai exact, a disponibilizat minerii și a închis minele. Societatea de Închideri de Mine era obligată să-i achite inițial suma 323.389 lei, bani aferenți anilor 2015 și 2016, iar în timp, suma a crescut cu penalitățile aferente.
Diana Mitrache