D isponibilizările de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului depind de lucrările de închidere care au loc, în special la fosta mină Uricani. Dacă lucrările nu se vor finaliza în acest an, iar Ministerul Energiei va accepta ca acestea să continue și anul viitor, atunci doar circa 10 angajați, din cei 30 care mai sunt la SNIM, vor fi disponibilizați. dacă lucrările vor fi, însă, finalizate, atunci la finalul acestui an, toți angajații societății de închideri vor pleca.
”Disponibilizări vor mai fi, dacă la sfârșitul anului 2021 nu reușesc să termin lucrările pe care le am conform comunității, la Uricani în incinta principală. În acest moment aștept de la minister un CT în ceea ce privește anumite lucrări de la Puțul Est. Dacă acest CT întârzie în 2022 voi avea prelungire și voi putea să funcționez tot anul 2022. Dacă nu în decembrie 2021, 30 de oameni, vom pleca în disponibilizare, servicii, pensie, fiecare în ceea ce are de făcut și s-a închis SNIM-ul. Dacă se va vrea și anul 2022, zece oameni tot vor trebui să plece. Sumele pentru disponibilizări se vor stabili la momentul respectiv”, a declarat Daniel Sîrb, director general al SNIMVJ.
Mai sunt încă puține lucrări de executat, la fosta mină Uricani. ”Am finalizat Uricaniul și Paroșeniul cu recepție la finalizarea lucrării. La Uricani mai sunt lucrări cerute de Comunitate, aprobate de Bruxelles pentru care există proiect tehnic. Restul însemnând închidere fizică, lucrări de ecologizare, sunt finalizare cu RTL semnat pe ele”, a mai spus sursa citată. În urmă cu câteva săptămâni,
Guvernul a adoptat hotărârea prin care se acordă ajutorul de stat pentru Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului. Astfel, pentru acoperirea costurilor excepţionale se acordă ajutor de stat în sumă de 8.307 mii lei, în următoarea structură: costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă –1.116 mii lei; costuri cu reconversia profesională –0 mii lei; costuri pentru acoperirea consumului de energie electrică şi contravaloarea cărbunelui pentru salariaţi – 144 mii lei; costuri cu reabilitarea fostelor amplasamente miniere–4.750 mii lei; costuri cu recultivarea suprafeței– 2.297 mii lei. Justificarea cheltuielilor se face în baza decontului justificativ după modelul prevăzut în anexa la proiectul de act normative. Ajutorul de stat în sumă totală de 8.307 mii lei pentru anul 2021, este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2021.
Monika BACIU