Directorul Societãtii Nationale de Închideri mine Valea Jiului Pavel Dreghici si-a dat demisia, din motive personale, spun sindicalistii. Este un moment extrem de dificil si liderii ortacilor cer acum ajutor la Consiliul de Administratie.
Nimeni nu stie ce e de fãcut, în conditiile în care oamenii protesteazã sub pãmânt si acum nu mai poate semna nici directorul general vreo eventualã decizie.
„Nu mi-a zis nimic. Are el motivele lui. M-am rugat de el sã mai stea pânã la 1 decembrie, nu sã plece acum, cu 1 noiembrie. Am luat legãtura cu domnul Bobar, presedintele CA, sã mandateze pe cineva, pentru cã avem nevoie de sprijin, acum când începem si discutiile pe lege vis de concedierile colective”, a declarat Laszlo Domokos, liderul sindical al minerilor blocati sub pãmânt.
Pavel Dreghici era director general al SNÎMVJ din data de 1 ianuarie 2017 si venea din conducerea minei Uricani. Presiunile din ultimele 4 zile si faptul cã nu a putut sã gestioneze corect aceastã situatie l-au determinat sã cearã încheierea contractului individual de muncã, cu data de 1 noiembrie 2019.
”Am decis sã îmi înaintez demisia din aceastã functie. Excede total atributiilor mele ceea ce cer oamenii, dar ei se uitã la mine si spun: rezolvã-mi problema. Nu pot. Eu sunt în imposibilitatea de a-mi exercita functia. Nu am ce sã fac. Sunt legat de mâini si de picioare. Ce cer ei implicã un act normativ, implicã angajarea la Complex si eu nu am ce sã fac. Stau degeaba efectiv, oamenii nu muncesc, planul de productie nu-l duc la final…”, declarã Vasile Pavel Dreghici.
Minerii de sub pãmânt, la un pas de greva foamei
De 4 zile, minerii de la Paroseni si Uricani protesteazã sub pãmânt, pentru cã vor sã fie tratati la fel ca si cei ce au plecat înaintea lor de la minã. Sunt nemultumiri care ar putea sã degenereze si nimeni nu exclude ca acestia sã intre chiar în greva foamei.
Starea de sãnãtate a oamenilor se înrãutãteste. 3 mineri au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, dar mai sunt si alti oameni care au trebuit sã iasã din subteran pentru cã se simteau rãu. Cu toate acestea, minerii nu vor sã renunte la protest, ba mai mult, de la sfârsitul sãptãmânii vor sã intre si în greva foamei.
Laszlo Domokos, presedintele sindicatului de la SNIM spune cã în fiecare zi au fost oameni care au avut nevoie de interventie medicalã, iar 3 persoane chiar au ajuns la spital. Vineri, la prânz, 60 dintre minerii aflati în subteran, care au fost selectati sã lucreze la CEH începând cu data de 1 noiembrie, au vrut sã renunte la protest si sã se prezinte la sediul companiei pentru a-si depune documentele de angajare. Domokos spune cã nimeni nu se împotriveste plecãrii lor, însã, ceilalti mineri nu vor sã renunte, iar protestul continuã.
Mai mult, ceilalti mineri sunt hotãrâti cã, dacã pânã la sfârsitul sãptãmânii nu vor primi un rãspuns la solicitarea lor, sã intre în greva foamei. În fapt, oamenii asteaptã un rãspuns favorabil în ce priveste acordarea veniturilor de completare la disponibilizare, dupã ce ordonanta care reglementa acest lucru a expirat si pentru ei ar fi nevoie de venituri de completare si recunoasterea vechimii în muncã, dupã data de 31 decembrie, când cele douã mine se închid. Prefectul judetului Hunedoara Flavius Kiszely spune cã a transmis primului ministru si ministerelor de resort o informare privind situatia din Valea Jiului si doleantele minerilor, iar, mai departe, cei de la Bucuresti trebuie sã gãseascã o solutie pentru rezolvarea crizei din Valea Jiului. Sunt în jur de 100 de mineri care protesteazã la cele douã unitãti miniere, dintre care aproape jumãtate nu au mai iesit din subteran de 4 zile.
CEH poate fi executat si insolventa e respinsã
Cererea celor de la Complexul Energetic Hunedoara de a intra voluntar în insolventã a fost respinsã joi de Tribunalul Hunedoara Reprezentantii CEH cereau ca executarea silitã a conturilor sã fie pãsuitã. Astfel, CEH poate fi acum executat de creditorii care îsi cer banii pe produsele si serviciile oferite, iar insolventa nu este, momentan, posibilã. CEH poate contesta decizia în termen de o sãptãmânã, însã, pânã atunci, conturile institutiei pot fi blocate. „Instanta, întrunitã în 31 octombrie 2019, a respins cererea pentru deschiderea procedurii generale de insolventã formulatã de cãtre CEH SA si a respins cererea pentru suspendarea provizorie a oricãrei proceduri de executare silitã individualã declansatã împotriva debitorului, Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA. Împotriva hotãrârii Tribunalului Hunedoara se poate formula apel în termen de 7 zile de la comunicare, iar în celãlalt dosar ne 5075/97/2016 a fixat termen de judecatã pentru data 14 noiembrie 2019, în vederea solutionãrii cererilor creditorilor”, a precizat Ildiko Glãman, purtãtoarea de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.
Diana Mitrache