7În rãzboiul zgomotos dintre Timisoara si Deva, relatat si de Cronica VJ din 21 iulie, pentru sediul regional al Directiei regionale a Administatiei Financiare, a pierdut Deva desi proiectul de hotãrâre se afla deja în mapa Guvernului. Bãtãiosi pânã în ultima clipã, timisorenii au rãsturnat situatia. Deva a primit totusi sediul Durectiei regionale Antifraudã, la fel ca Gorjul premierului Ponta.

Din rãzboiul pentru sediul Administratiei Fiscale regionale dintre Timisoara si Deva, o bãtãlie a câstigat-o Timisoara prin tenacitate si unitate.  Desi vicepremierul Liviu Dragnea spunea cã nu are de gând sã devalizeze celelalte capitale de judet dintr-o viitoare regiune, doar pentru cã localitãtile stabilite ca fiind resedinte regionale sunt puternice economic si astfel sã pretindã totul, în defavoarea judetelor. Si cum Timisoara, e Timisoara, a luptat pânã la capãt desi proiectul hotãrârii de guvern exista, gata redactat în mapa pentru sedinta de Guvern din 24 iulie, a rãsturnat situatia în favoarea sa si a câstigat. A fãcut greve, a iesit în stradã cu sindicate, salariati ai finantelor publice, primar si primãrie etc., toti timisorenii au stiut ce vor si au ajuns pânã la Bucuresti pentru a-si sustine cauza si au reusit.

Ponderea economicã a contat, deci tot Banat-i fruncea

Astfel, Guvernul a aprobat ca sediile directiilor finantelor publice regionale sã fie la Cluj, Brasov, Timisoara, Craiova, Iasi, Galati, Ploiesti si Bucuresti. ”A fost o discutie destul de aprinsã în media si în teritoriu, decizia a fost adoptatã astãzi si toate cele opt sedii ale Directiilor Finantelor Publice regionale si antifraudã au fost aprobate astãzi. Principiul a fost acela ca Administratia Fiscalã Regionalã sã fie în cel mai mare oras, care are cel mai mare numãr de contribuabili si, sper sã nu gresesc, cred cã este vorba despre: Cluj, Brasov, Timisoara, Craiova, Iasi, Ploiesti, Bucuresti” – a spus premierul Victor Ponta în Briefing de presã sustinut la finalul sedintei de Guvern.

“Stabilirea sediilor regionale s-a realizat pe baza deciziei Guvernului. Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economicã semnificativã si în care nivelul realizat al veniturilor bugetare si numãrul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare si a criteriului geografic”, se aratã si în comunicatul publicat de MFP.

Deva, ca Gorjul lui Ponta, a primit sediul regional al Directiei Antifraudã

Deva a pierdut în fata Timisoarei sediul viitoarei Directii Regionale a Finantelor Publice, dar a primit ceva la schimb. Este vorba despre viitorul sediu regional al Directiei Antifraudã. Hotãrârea a fost luatã în sedinta Guvernului din 24 iulie, premierul Victor Ponta afirmând cã astfel de sedii regionale vor fi constituite la Constanta, Suceava, Oradea, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Sibiu si Bucuresti.

”În ceea ce priveste realocarea resurselor umane, modelul de organizare creat permite redistribuirea personalului între diversele structuri de administrare fiscalã si vamalã, în favoarea domeniilor deficitare (control, tehnologia informatiei, juridic, birourile vamale de frontierã externã în UE), precum si introducerea componentei antifraudã. Aceasta din urmã va beneficia, prin realocarea posturilor, de resurse umane suficiente si foarte atent selectate pe criterii de profesionalism si integritate, în asa fel încât sã înregistreze rezultate bune în prevenirea si combaterea evaziunii si a fraudei fiscale si vamale, cu consecinte asupra sumplimentãrii veniturilor colectate la bugetul de stat” – spune Ministerul Finantelor Publice în comunicatul emis dupã sedinta de Guvern.

MFP spune cã numãrul de posturi ocupate rãmân, nimeni nu pleacã

”Din punct de vedere organizatoric este important de mentionat faptul cã structura de administrare fiscalã existentã la nivel judetean nu se modificã substantial, întrucât administratia finantelor publice aflatã în municipiul resedintã de judet va prelua o mare parte din atributiile vechii directii generale a finantelor publice judetene. Mai mult, deplasarea competentelor cãtre nivelul regional nu este insotitã de delocalizarea în totalitate a personalului. Totodata, Guvernul a aprobat ca întreg procesul de reorganizare a ANAF sã se desfãsoare în limita numãrului de posturi ocupate în prezent” – precizeazã în comunicatul sãu pe aceastã temã Ministerul Funantelor Publice.

Atributiile directiilor generale regionale vor fi de coordonare a administratiilor fiscale judetene, preluâd doar functiile suport necesare desfãsurãrii activitãtii administratiilor fiscale judetene, acestea din urmã desfãsurandu-si activitatea în aceleasi locatii, relatia cu contribuabilii rãmânand neschimbatã.

De precizat cã restructurarea ANAF reprezintã o preconditie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administratiei fiscale”, proiect pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondialã in valoare de 70 de milioane de euro, în data de 8 mai 2013.

Ileana Firtulescu