Un profesor universitar din Silicon Valley a ajuns la Petroșani și vrea să vadă cum se descurcă tinerii de la cercurile de robotică. Este o oportunitate de care copiii vor să profite, iar pe viitor se gândesc la diverse colaborări pe tema roboților.
În Valea Jiului există deja un HUB de robotică, iar profesorul universitar spune că vrea să îi încurajeze pe acești copii, care sunt autodidacți, să își urmeze visul. A venit aici ca să vadă cum sunt ei și să le creeze premisele unei viitoare colaborări.
„Ideea este de a înțelege potențialul Robotics Valley, ce fac ei, cum cresc, cum se dezvoltă. Sunt convins că vorbesc engleză, că fac matematică, informatică, iar robotica nu e doar programare și asamblare, ci și antreprenoriat, lucru în echipă. Așa că cea mai importantă este mentalitatea de învingător și să înveți din greșeli”, a spus Vlad Ionescu, profesor universitar în Silicon Valley.
Copiii de aici sunt cunocuți în lume și au obținut premii cu roboții lor. Au și spus că sunt gata să intre oricând în competiție și să își demonstreze potențialul. Pentru că tot ce fac ei aici, fac de plăcere și în afara orelor de curs și că în școală nu se predă așa ceva. Iar robotul lor este conform cerințelor de acum. „A trebuit să stăm și în vacanță, până la 12 ore, la școală, pe zi. Este bine să ne uităm și la ce au făcut alții, ca să îmbunătățim. Acum, pe YouTube sunt multe exemple și încercăm să facem și noi ceva cât mai bun”, a spus Iulian Băra, elev în HUB-ul de robotică.
„Nu este nicio parte ușoară, trebuie calibrate multe lucruri. Dar eu acum încerc să îi învăț pe bobocii care vin la cerc, ce trebuie să știe, așa cum și eu am fost învățat de mentorul meu”, l-a completat colegului lui, care se ocupă de programare, Alexandru Moroșanu.
Și fiecare învață de la cineva cum să creeze și să programeze robotul. Așa că vizita unui expert din America nu poate fi decât o nouă oportunitate pentru ei.
„Să sperăm că ceea ce se va întâmpla în viitor va fi, în primul rând, un sprijin pentru piesele pe care noi le cumpărăm, numai din America. Și sperăm că va fi un ajutor foarte mare pentru ceea ce vor face acești copii, pe viitor, la cercul de robotică”, a spus Alexandru Lăutaru, directorul Liceului Teoretic Mihai Eminescu Petroșani.
„Copiii care au trecut prin cercul de robotică, au ajuns la facultățile pe care și le-au dorit, la locurile de muncă pe care și le-au dorit. Majoritatea lucrează în domeniile de robotică, sunt programatori și cred că este important, pentru că, de multe ori, ce făceau aici în clasa a IX-a, abia în anul III, la facultate”, a completat și Rolland Szedlacsek, programator Liceul Teoretic Mihai Eminescu Petroșani.
HUB-ul de robotică de aici cuprinde echipe din toată Valea Jiului și fiecare participă la diverse competiții. Așa că vizita unui profesor de la o facultate renumită a venit să completeze ceea ce copiii caută pe internet.
Diana Mitrache