Oamenii din Petroșani primesc apă de munte, direct din captarea de pe Polatiște. Vorbim despre cei din Cartierul Aeroport, până în zona Cartierului Carpați, iar atunci când este nevoie, apa de aici ajunge chiar până la Vulcan sau Aninoasa. Doar că puțini știu că izvorul se află undeva la 15 km de Petroșani, pe un drum ce iese din Defileul Jiului, prin munte.
Stația de tratare a apei de la Zănoaga, aflată undeva deasupra municipiului Petroșani, spre Defileul Jiului, primește apă din inima muntelui. Captarea de la Polatiște trece prin micul defileu creat de apă și urcă sus în munte, spre o zonă de protecție sanitară, aflată în grija celor de la Apa Serv, întreg sistemul fiind fnalizat acum 25 de ani. „Captarea Polatiște este la o distanță de DN de aproximatv 15 km, iar peste munte sunt 8 km. Apa pleacă de la o altitudine de 800 de metri din Polatiște, are un parcurs prin conductele noastre de aproximativ 1 km. De acolo, trece printr-un tunel, iar apoi, după 2 km, se intersectează cu aducțiunea de pe Izvorul, o apă ce vine de pe un alt versant al muntelui, iar de acolo, gravitațional, ajunge în stația de tratare de la Zănoaga, una dintre stațiile strategice din Valea Jiului”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Și, pentru a nu fi probleme, cei de la Apa Serv sunt acum nevoiți să urce în munte, pentru a decolmata captările. Sunt frunze care ar putea oricând să optureze captarea și tot felul de aluviuni. „Suntem la captarea din Polatiște, sursa de alimentare a stației de la Zănoaga, apă care este distribuită celor din sudul orașului Petroșani. Problema ce poate opri apa și ar impune restricții, sunt aceste frunze care necesită o operațiune ce pare, la prima vedere, ușoară, dar este una foarte importantă”, mai spune Cristian Ionică.
De la captare și până la stația Zănoaga sunt 7 km de aducțiune, prin munte. Acest drum, însă, trebuie străbătut periodic, pentru ca oamenii de la Apa Serv să se asigure că nu se înfundă sistemul. „Începând de acum, cel puțin de două ori pe săptămână, colegii mei trebuie să vină aici, mai ales că vedem că debitele sunt foarte scăzute. Ele nu afectează acum alimentarea cu apă, dar, dacă nu le-am gestiona bine, am avea probleme”, a conchis Cristian Ionică.
Stația de tratare a apei de la Zănoaga se află în reabilitare, iar în acest sistem intră una dintre cele mai pure ape, cea de munte. Izvoarele de aici vin în stație, de unde apa devine potabilă și populația primește la noi una dintre cele mai pure ape din România.
Diana Mitrache