Dimitrie Ivașco: ”Niciun om nu se naște și nu moare fără voia lui Dumnezeu”

Un apreciat preot hunedorean vine cu o serie de confesiuni despre taina botezului. Postarea preotului pe rețelele de socializare vine în urma tragediei de la Suceava, acolo un bebeluș de doar 6 săptămâni a murit după ce a fost botezat.
Preotul Dimitrie Ivașco, starețul Schitului din Straja spune că în canoanele bisericești există într-adevăr întreita scufundare, însă, aceasta este interpretată de preoți.scufundarea poate fi realizată și până la piept, tocmai pentru a nu pune în pericol viața celui botezat, în speță a bebelușilor.
”Niciun om nu se naște și nu moare fără voia lui Dumnezeu.  Dumnezeu e răspunzător în dreptul lui. El dă viața în lumea asta și tot El o ia pentru lumea cealaltă, când vrea, cum vrea și niciodată fiind depășit de vreo situație. Omul e răspunzător în dreptul lui. Dacă ucizi, cu voie sau fără de voie, trebuie să suporți consecințele. Te supui judecății încă din lumea asta.  Preotul ca om nu și-a luat în calcul prevenția. A ținut la litera tipicului mai mult. Canonul 50 apostolic vorbește de întreita scufundare la Botez, dar asta se referea la maturi în primul rând, că ei se botezau cei mai mulți la începutul creștinismului. Așa cum Vechiul Legămînt prevedea atât tăierea împrejur a maturilor cât și a copiilor, tot la fel, Botezul, Noul Legământ, nu a fost niciodată în exclusivitate doar pentru maturi, ci și copiii au fost botezați deodată cu părinții lor, fiind pe aceeași gândire a aceluiași Dumnezeu care a dat atât Legea Veche cât și Legea Nouă”, scrie pe Facebook, Dimitrie Ivașco, starețul Schitului Straja.
Încă din 2010, Dimitrie Ivașco este stareț al Schitului din Straja. Preotul spune că la botez scufundă copiii în apă doar până la piept.
”Eu când botez copiii îi scufund în apa din cristelniță de 3 ori doar până la piept în timp ce cu mâna le pun tot de 3 ori apă pe căpuț atunci, rostind cuvintele de Botez. Așa evit orice fel de pericol pentru copil și îngrijorare pentru părinți. Sunt preot al lui Hristos de aproape 20 de ani. Am învățat de la preot bătrân. Și în Vechiul Testament era riscul ca un preot mai neatent să-i taie de tot puța copilului la 8 zile de la naștere. Nu știm dacă s-a întâmplat vreodată, dar riscul era. Mulți copii sunt botezați cum a botezat preotul de la Suceava (și probabil nici el nu era la primul lui botez de acest fel) și nu s-a întâmplat absolut nimic dramatic … dar și când apare câte un caz … toți cei disprețuitori de preoți și de Biserică se aliniază în cor și urlă … așa cum se face … și cum știm că se face … De aceea e mai bine a se preveni astfel de situații. Cam aceasta este părerea mea, vizavi de acest subiect. Acolo trebuie anchetat cazul de cei mai în măsură. Noi doar vorbim de pe margine”, a mai spus protosinghelul Dimitrie Ivașco, stareț la Schitul Straja.
Cazul de la Suceava a stârnit numeroase controverse. Pe de o parte s-au poziționat cei care contestă aceste practici ale botezului, iar de cealaltă parte sunt cei care susțin faptul că canoanele bisericești trebuie respectate întocmai.
Cosmin BACIU

Advertisements